Absolvenții unei forme de învățământ care nu și-au găsit încă un loc de muncă, dar și alte categorii de persoane au șansa de a intra pe piața muncii, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, ce va avea loc pe 20 octombrie, de la ora 9.00.
Bursa locurilor pentru absolvenți se va organiza in incinta Colegiului Economic Anghel Rugina, strada Traian, nr. 1 din Vaslui, la Cantina de ajutor social, strada Ștefan Procopiu nr.7 din Bârlad și Casa Armatei, strada General Teleman, nr. 6 din Huși.
Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condițiile unei concurențe loiale și transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea în timpul cel mai scurt.
Agenții economici care vor participa vor avea prilejul să-și recruteze personalul direct, fără intermediari, în funcție de cerințele concrete ale locului de muncă pe care îl oferă.
Pentru rezervarea standurilor agenții economici interesați se pot adresa:
– pentru Vaslui : la sediul AJOFM Vaslui din str. Spiru Haret nr. 5, Camera 1- parter sau fax: 0235/317717;
– pentru Bîrlad: la sediul ALOFM Bîrlad din B-dul Epureanu, nr. 8, tel: 0371/073988;
– pentru Huși: la sediul ALOFM Huși din str. A. I Cuza, bl.45, sc. A, parter, tel: 0371/073989).
Angajatorii care încadrează in muncă pe durată nedeterminată absolvenți ai unor instituții de învățământ, promoția 2016, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent pot primi o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință in vigoare la data încadrării in muncă, pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii. Suma primita este de 1,2 ori mai mare decât valoarea indicatorului social de referință, in vigoare la data încadrării in muncă, pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal. De 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data încadrării în muncă se oferă angajatorilor pentru absolvenții de învățământ superior.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele menționate mai sus pe o perioadă de 18 luni.
Angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporțional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. Legea reglementează, pentru absolvenții de învățământ superior, perioada de 6 luni de debut în profesie. (George PROCA)