Pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare, politicienii le salvează fotoliile aleșilor locali aflați în situații de incompatibilitate. Deputații au modificat, alaltăieri, legea prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) nu mai are voie să-i deranjeze pe primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, precum și pe președinții și vicepreședinții consiliilor județene, atunci când aceștia se vor afla în conflict de interese.
Așadar, primari precum Aurelian Miler (Voinești) sau Maricel Gâfu (Pogana) vor avea voie să facă parte din ce consilii de administrație vor avea chef! Nimeni nu va mai putea să le ceară să aleagă între funcțiile incompatibile pe care le ocupă.
ANI a reacționat în urma deciziei deputaților. Într-un comunicat de presă remis și pe adresa redacției noastre, reprezentanții instituției protestează împotriva eliminării unora dintre cele mai întâlnite situații de incompatibilitate.
În cazul primarilor, viceprimarilor, președinților sau vicepreședinților consiliilor județene, deputații au eliminat incompatibilitatea generată de deținerea acestor funcții simultan cu calitatea de reprezentant în adunările generale ale acționarilor la societăți comerciale, precum și cu calitatea de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local, pe de o parte, și cu calitatea de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național, pe de altă parte.
În cazul consilierilor locali, a fost eliminată incompatibilitatea generată de deținerea calității de consilier local simultan cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
În cazul consilierilor județeni, aceștia își vor putea ocupa și funcțiile în care au fost aleși, dar vor putea să dețină simultan și calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local sau cu calitatea de reprezentant în adunarea generală a acționarilor la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Consecința acestei modificări legislative este, după cum apreciază ANI, dezastruoasă în ceea ce privește respectarea condițiilor de integritate: ”Agenția consideră că, prin eliminarea situațiilor de incompatibilitate menționate, această propunere legislativă creează premise pentru generarea unor conflicte de interese și, evident presupune eludarea principiilor care guvernează prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, principii instituite imperativ de lege. Considerăm că modificările legislative nu au nicio justificare”.
La nivel național, decizia deputaților aruncă în aer aproximativ 347 de cazuri, atât dosare aflate în procedură de evaluare precum și dosare finalizate, aflate pe rolul instanțelor de judecată.