Home » Justitie » Mafia de la FEPA Bârlad a intrat în vizorul procurorilor anticorupție!

Mafia de la FEPA Bârlad a intrat în vizorul procurorilor anticorupție!

Fabrica bârlădeană a fost adusă în pragul falimentului ”mulțumită” ingineriilor financiare puse la cale de acționarii majoritari împreună cu echipa managerială. FEPA Bârlad și statul român au înregistrat un prejudiciu de ordinul a milioane de euro. Există suspiciuni că o parte din acești bani s-au scurs prin intermediul unor firme ”offshore” implicate în spălarea de bani proveniți din traficul de droguri și traficul de armament.

de Răzvan CĂLIN

Procurorii și agenții DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui lucrează și în momentul de față la un complex dosar de crimă organizată care îi are în centru pe acționarii majoritari și echipa managerială de la SC FEPA SA Bârlad. Deși cei de la DIICOT Vaslui s-au abținut în a oferi informații despre acest dosar, totuși reporterii Est News au reușit să intre

Tudorel Hărăbor

Tudorel Hărăbor

în posesia unor informații care arată fără echivoc că la FEPA SA Bârlad s-a format o grupare de tip mafiot ale cărei principale preocupări sunt evaziunea fiscală și spălarea de bani. Gașca ”băieților deștepți” de la FEPA Bârlad, incriminați în dosarul instrumentat de DIICOT, îi are în prim plan pe Alexandru Ioan Dumitriu, Antonio Vrusea, Constantin Cozar – acționarii majoritari de la FEPA Bârlad (ultimul fiind având și calitatea de director cu producția al firmei bârlădene), precum și managerul general Tudorel Hărăbor, Vasile Conea, director de Resurse Umane și administrator special al FEPA SA și Marcel Pahome, șeful Departamentului Vânzări de la FEPA.

Dumitriu, Hărăbor și Cozar sunt cercetați de DIICOT pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea cu rea credință a creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual și uz de fals. La rândul său, Vrusea (alături de alți doi acoliți: Ioan Zoltan Szep și Sergiu Corneliu Roban) este acuzat de costituirea/aderarea unui grup infracțional organizat, plus toate celelalte infracțiuni reținute și în sarcina celor enumerați mai sus. Cu alte cuvinte, aceștia sunt capii rețelei infracționale care folosindu-se de marca și renumele FEPA SA au făcut să se evapore sume uriașe de bani. Până acum, procurorii DIICOT (și cei de la DNA) au reușit să probeze că statul român și firma bârlădeană au fost prejudiciate cu 4,8 milioane de euro și peste 200 de miliarde de lei vechi. Sunt cifre amețitoare, dar care, din păcate, arată doar o mică frântură din mecanismul (bine uns) de spălare de bani pe care acest grup infracțional l-a pus la punct din momentul în care au pus mâna pe FEPA Bârlad, în 2004.

”În fapt, după privatizarea SC FEPA SA Bârlad, materializată prin contractul de vânzare – cumpărare acțiuni nr. 80/24.11.2004, administratorii SC FEPA SA (Dumitriu, Vrusea, Cozar și Hărăbor) au constituit o grupare infracțională organizată, la care au aderat și alte persoane, având ca scop principal comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani prin intermediul SC FEPA SA Bârlad”, se spune în materialul realizat de procurorii DIICOT Vaslui.

FEPA Bârlad, secătuită prin diverse scheme și inginerii financiare!

Ceea ce ancheta procurorilor DIICOT a scos la lumină până acum nu reprezintă altceva decât o dovadă solidă a faptului că ”oamenii de afaceri” care au înhățat fabrica bârlădeană nu au urmărit nici o clipă redresarea și eficientizarea activității acesteia, ci doar au avut nevoie de un paravan, de un instrument prin care să-și deruleze în liniște escrocheriile. Așa se face că după 12 ani de la achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de la FEPA SA, ”băieții deștepți” au reușit să aducă firma în pragul falimentului. FEPA Bârlad este în momentul de față în insolvență, nivelul comenzilor a scăzut drastic (până aproape de 0!), muncitorii își încasează salariile de mizerie cu mari întârzieri, mulți dintre ei sunt disponibilizați sub pretextul desființării locurilor de muncă din cauza ”crizei economice și financiare”, pe scurt firma este pe marginea prăpastiei. Însă, în tot acest răstimp, acționarii majoritari și echipa managerială au pus la cale o serie întreagă de inginerii financiare menite să ”sifoneze” și să spele sume imense de bani. Pentru a-și duce la bun sfârșit minuțiosul plan de devalizare a firmei, persoanele incriminate de procurorii DIICOT s-au folosit cu rea credință de tot ceea ce însemna FEPA Bârlad, începând de la resursele financiare și până la patrimoniul acesteia.

Iată doar o mică parte din sarabanda deșănțată a mecanismelor ilegale puse la cale de această grupare infracțională, așa cum reiese din ancheta procurorilor DIICOT: ”Administratorii FEPA SA au folosit cu rea credință creditul SC FEPA SA, în scopuri contrare intereselor acesteia, sau în folosul propriu, ori pentru a favoriza o altă societate în care erau interesați direct sau indirect, respectiv: vânzări de bunuri imobile, achiziționări la prețuri mari și revânzarea la prețuri modice de bunuri imobile; plata în avans de sume importante unor societăți controlate de membrii grupului pentru produse ce nu au mai fost livrate; încheierea de contracte de comision pentru valorificarea produselor SC FEPA SA către parteneri consacrați; în anul 2006 au înființat SC FEPA Trading SRL Bârlad, acționar unic fiind SC FEPA SA Bârlad, cu scopul de a se realiza prin intermediul acestei unități vânzarea produselor SC FEPA SA; în perioada 2006 – 2008, SC FEPA Trading SRL nu a desfășurat nici o activitate, însă începând cu a doua jumătate a anului 2008 administratorii SC FEPA SA au trecut cea mai mare cantitate de produse aflate în stocuri la SC FEPA Trading SRL, folosind ca intermediar SC Trans Adira SRL. După care, la 30.07.2009, au solicitat Tribunalului Vaslui declanșarea procedurii insolvenței SC FEPA SA”.

76 de miliarde de lei vechi ”păpați” de o firmă de apartament!

Este clar că cei 12 ani de privatizare au echivalat pentru FEPA SA cu un soi de ”boală lungă, moarte sigură”. Micul grup de ”business men” care controlează de atâta timp activitatea firmei bârlădene a avut ca prioritate punerea în aplicare a unor scheme complexe, dar eficace, prin care să fenteze plata unor contribuții la bugetul de stat, precum și spălarea unor importante sume de bani. Exemplificativ în acest sens este relația pe care firma bârlădeană a avut-o cu SC Trans Adira SRL. Aceasta figurează la registrul comerțului având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Din informațiile pe care le avem, firma nu are decât un singur angajat, acesta fiind de altfel și unicul acționar și administrator. Culmea este că această firmă a încasat de la FEPA Bârlad aproximativ 76 de miliarde de lei vechi. Această imensă sumă a fost plătită în anul 2008 în contul realizării documentației pentru niște proiecte ale unor utilaje produse de fabrica bârlădeană.

„Culmea este că se știe foarte bine că aceste piese produse la noi sunt opera specialiștilor noștri. Cei de la laboratrul de cercetare al fabricii le-au proiectat, iar ca să vii să spui că o firmă de transport mărfuri din București a făcut documentația acestor proiecte, este chiar absurd și cusut cu ață albă”, ne-a spus una dintre sursele noastre din interiorul FEPA SA, care a ținut să-și păstreze anonimatul.

FEPA Bârlad, ”parteneră” de afaceri cu firme ”offshore” implicate în spălarea de bani proveniți din traficul cu droguri și trafic de armament între țări teroriste!

Însă, în scenariul mega-escrocheriei de la FEPA Bârlad își fac apariția și câteva firme care funcionează în regim ”offshore” de tip IBC (International Business Company). Vorbim despre firme înregistrate în diverse zone din lume cunoscute drept ”paradise fiscale”, dar asupra cărora planează suspiciuni solide că nu sunt altceva decât companii specializate în spălarea și dosirea banilor produși de ”băieți deștepți” de genul celor ce controlează FEPA Bârlad. Investigațiile celor de la DIICOT au descoperit informații potrivit cărora FEPA Bârlad ar fi cedat efectiv creanțe în valoare de 1.587.044,03 dolari americani către NARFALK DEBIT SERVICE AND FACTORING COMPANY LIMITED Cipru, conform contractului de cesiune creanțe nr. 123/23.08.2007. În același timp, firma bârlădeană ar mai deține un număr de 1.300 de acțiuni emise de HORUS 33 WORLD WIDE FINANCIAL SERVICES LLC, din Delaware, SUA, fiecare acțiune fiind în valoare de 1220,8031 dolari americani. Anchetatorii au solicitat efectuarea unor expertize contabile care să lămurească cu exactitate mecanismele și relațiile financiare dintre FEPA Bârlad și aceste firme de tip ”offshore”.

Reporterii Est News au intrat în posesia unor informații care arată că NARFALK DEBIT SERVICE AND FACTORING COMPANY LIMITED Cipru și HORUS 33 WORLD WIDE FINANCIAL SERVICES LLC, Delaware – SUA, sunt firme de tip ”offshore” asupra cărora planează de mult timp suspiciuni că ar fi implicate în activități ilicite de genul spălarea banilor proveniți din contrabanda de cocaină din zona Americii de Sud, finanțarea terorismului și traficul de armament. Firmele în cauză sunt controlate sau fac parte din portofoliul unui controversat consultant ”offshore”, Kiss Laszlo Gyorgy, cetățean român, care în 2010 a fost arestat (tot de agenții de la Crimă Organizată) pentru spălare de bani și complicitate la delapidarea 8 milioane de euro din contabilitatea firmei societății Petrom Service. Kiss Laszlo Gyorgy este considerat unul dintre exponenții unui uriaș imperiu offshore, ramificat ca o pânză de păianjen pe toate continentele și care este investigat pentru trafic de armament între țări teroriste și pentru spălarea banilor unui cartel mexican de droguri, monitorizat de serviciile secrete americane, anchetat în Noua Zeelandă și cercetat pentru evaziune fiscală și delapidare în Balcani. În paralel cu ancheta autorităților române, jurnaliști de la OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project – Proiectul pentru Relatări despre Crima Organizată și Corupție) au efectuat o anchetă proprie care a dezvăluit multe dintre ingineriile financiare derulate și prin cele două firme ”offshore” cu care FEPA Bârlad s-a ”bucurat” să aibă relații de ”afaceri” grație celor care controlează firma bârlădeană. Acum, procurorii DIICOT Vaslui trebuie să deslușească concret în ce a constat ”colaborarea” dintre FEPA și aceste obscure firme ”offshore”. Tare ne este teamă că, în nici un caz, firma bârlădeană nu a avut de câștigat, ci dimpotrivă, în cel mai fericit caz, a fost un pion într-o abilă schemă de spălare de bani.

Firmele – căpușă, un instrument preferat de ”băieții deștepți” de la FEPA!

Procurorii DIICOT au mai descoperit că în perioada martie – august 2009 FEPA SA a cesionat, în totalitate, acțiunile deținute la FEPA Trading către o firmă administrată de Antonio Vrusea (unul din acționarii majoritari de la FEPA Bârlad), respectiv SC AV ROM Holding SRL București. Același Vrusea decide ulterior ca Vasile Conea (director de Resurse Umane la FEPA Bârlad) să încheie orice act de administrare a FEPA Trading SRL. Un mai târziu, în octombrie 2010, Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Vaslui a efectuat o inspecție fiscală la FEPA Trading SRL, în urma căreia a constatat că avea restanțe la plățile către bugetul de stat în valoare de 2.441.823 lei. În noiembrie 2010, același Vrusea mai pune la cale o stratagemă: îl numește pe fiul său vitreg, rezultat dintr-o căsătorie anterioară – Alexandru George Pompiliu Perșa – drept administrator al SC AV ROM Holding SRL București, nu înainte de a se revoca pe el însuși din acestă funcție. În vara lui 2011, ”băieții deștepți” de la FEPA Bârlad decid că FEPA Trading SRL și-a făcut datoria de ”sifon” a miliarde de lei vechi și solicită Tribunalului Vaslui declanșarea procedurii de insolvență. Însă, așa cum aveau să descopere procurorii DIICOT, gruparea mafiotă în cauză a dat naștere imediat unei alte firme-căpușă – SC HEPA Proiect SRL Bârlad – prin care și-a continuat activitatea infracțională.

Pentru a elucida cât mai mult din infracțiunile puse la cale de această veritabilă caracatiță infracțională ce sufocă FEPA Bârlad, procurorii DIICOT au solicitat efectuarea unei expertize contabile încă din vara anului 2013. Reporterii EstNews au intrat în posesia unor informații certe că indivizii inculpați în acest mega-dosar au efectuat presiuni chiar asupra expertului contabil desemnat să realizeze expertiza.

Contactată telefonic, procurorul Irina Perjoiu, șefa Biroului Teritorial al DIICOT Vaslui, ne-a declarat că, deocamdată, nu se pot furniza informații în legătură cu acest dosar: ”Dosarul nu este finalizat, este în curs de urmărire penală. Se administrează în continuare probatorii și nu se pot da date la acest moment”.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: