Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu a fost pentru vasluieni doar o zi de smerenie și rugăciune, ci pentru unii a fost un prilej bun de a „cinsti” fără limită din recolta nouă sau mai veche de struguri.
Pe 14 octombrie, de dimineață până noaptea, la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad, medicii au înregistrat zece pacienți cu etilism acut, care, din fericire, nu au necesitat internare, precum și câteva agresiuni ușoare.
Din cei 84 de pacienți cu etilism acut, cei mai puțini sunt cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Doar un pacient avea sub 19 ani, iar alți doi, 20 și 24 de ani. Zece pacienți au avut vârste între 25 și 29 de ani, 15 pacienți între 30 și 34 de ani, 11 pacienți aveau între 40 și 44 de ani. Numărul cel mai mare de alcoolici s-a înregistrat la categoriile de vârstă cuprinse între 45 și 49 de ani și peste 50 de ani. Din aceste categorii s-au prezentat 19 pacienți, respectiv 18. Din fericire pentru bugetul spitalului în acest an nu a fost înregistrat niciun pacient care să fie internat pentru comă alcoolică. Asta nu înseamnă că alcoolul nu a scos din vistieria spitalului sume importante, pentru că, de regulă, alcoolicii au imunitate scăzută și dezvoltă una sau mai multe afecțiuni cronice.
„Alcoolul este un factor favorizant pentru apariția unor afecțiuni medicale. De regulă, pe fondul consumului de alcool, pacienții au mai mule comorbidități. Când se depășește o anumită doză de alcool se agravează afecțiunile de care suferă, pacientul se decompensează și ajunge să fie internat în spital, de cele mai multe ori”, a mai precizat dr. Gabriela Daniș. (Mihaela NICULESCU)