de Simona MIHĂILĂ
Așa cum scriam imediat după alegerile locale din iunie, configurația actualului Consiliu Local – 10 consilieri PSD, 10 consilieri PNL și un consilier independent – va genera situații nemaiîntâlnite până acum în administrația publică locală. Celor două partide, egale ca forță decizională în CL, le va fi imposibil să-și impună voința fără votul independentului Bogdan Sârbu.
Ședința de ieri a Consiliului local Bârlad a oferit și confirmarea acestei teorii: viceprimarul Bârladului nu a putut fi desemnat. Cele 10 voturi exprimate în favoarea candidatului PNL – Carmen Bularda – au fost la fel de inutile ca și celelalte 10 obținute de candidatul PSD, Dorin Apostu.
Pentru a ajunge viceprimar, oricare dintre ei avea nevoie de al 11-lea vot, cel din mâneca lui Sârbu. Pe care Sârbu și l-a oferit sieși, întrucât și el a candidat pentru funcția de viceprimar. Nu atât pentru că ar fi avut șanse să iasă, cât pentru a-și respecta cuvântul dat celor ce l-au ales, după cum ne-a declarat. De remarcat că Sârbu este singurul care și-a menținut declarațiile date imediat după alegeri (spre deosebire de PSD care a anunțat că îl va vota pe el dacă va candida la funcția de viceprimar, dar și de PNL care și-a schimbat deciziile de la o zi la alta).
Balotajul a impus cel de-al doilea tur de scrutin unde, potrivit legii, au intrat în cursă candidații cu cele mai multe voturi, în speță Carmen Bularda și Apostu. Încă o dată, votul lui Sârbu ar fi putut face diferența, numai că … diferența nu a existat. Scrutinul s-a încheiat cu număr egal de voturi între cei doi candidați. Independentul Bogdan Sârbu a preferat să-și anuleze votul, refuzând astfel să facă jocul oricăruia din cele două partide.
”În prima rundă de alegeri, niciunul nu a votat cu mine. Eu, de ce aș fi votat cu vreunul dintre ei? Sunt consilier independent prin voința celor care m-au vrut independent. Așa că voi acționa exact cum îmi dictează conștiința”, ne-a declarat Bogdan Sârbu, la închiderea ședinței.
Mai mult, pentru a demonta zvonurile că are de gând să-și ofere votul unui partid sau altuia, la ieșirea din cabina de vot, în ambele tururi de scrutin, Sârbu le-a arătat buletinul de vot ziariștilor și cameramanilor.
”Corpul de control” Costel Tudor și liberalii disciplinați
Dacă despre rezultatul alegerilor pentru funcția de viceprimar se poate spune că nu a fost deloc surprinzător, cu siguranță procesul votării a fost de-a dreptul comic.
Conform directivelor date de primarul Dumitru Boroș, fiecare buletin de vot a trebuit să treacă pe la ”Corpul de control”, înainte de a ajunge în urnă. ”Corpul de control” a fost cel al lui Costel Tudor, angajat de Boroș să-l consilieze pe bani publici (paișpe milioane vechi) în momente când se află în derivă.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vdTcUvPld28&w=560&h=315]
De data asta, deriva lui Boroș a fost că nu știa dacă liberalii își vor face de cap în cabina de vot sau vor vota așa cum le-a spus el, drept pentru care masivul ”corp de control” al lui Tudor s-a postat docil pe un scaun lângă cabina de vot și nu s-a mai dezlipit de acolo până ce Boroș nu i-a dat dezlegare.
Liberalii au avut obligația ca, înainte de a introduce biletul în urnă, să-i arate lui Tudor că au votat … democratic. Fiecare s-a căznit să se achite de sarcină cât mai onorabil. Probabil că nu le-ar fi stricat câteva lecții de la pesediști, veterani în ale profesiei, mai ales că ticăloșii de ziariști s-au prins în cele din urmă de ”șmecherie”. Unii liberali au fost așa de stângaci în încercarea lor de a-i arăta discret buletinul de vot lui Tudor, încât aproape că l-au scăpat pe jos. Spre amuzamentul general, evident.
Alegerea viceprimarului va fi repusă în discuția Consiliului Local Bârlad într-o ședință viitoare, când este foarte probabil ca în cursă să intre alte candidaturi.