Deputatul PSD Ana Birchall, care va candida pentru încă un mandat la Camera Deputaților, pe listele județului Vaslui, a fost chemată, ieri, la audieri de către procurorii anticorupție, în dosarul vizitei fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012. Birchal a fost citată ca martor în acest dosar, în care Victor Ponta este acuzat că că a primit 220.000 de euro pentru a-i asigura lui Sebastian Ghiță un loc eligibil la alegerile din 2012.
Fostul lider al PSD a relatat în septembrie, pe Facebook, că inițiativa aducerii fostului prim-ministru britanic la București i-a aparținut Anei Birchall, pe atunci secretar internațional al PSD..
”Doamna Birchall a contactat Biroul lui Tony Blair printr-un prieten (fost coleg) britanic Matt Browne iar invitația a fost transmisă printr-o Fundație din SUA, Center for American Progress. Ulterior, la organizarea vizitei în România au fost cooptați Ambasadorul Marii Britanii la București și Fundația Multimedia condusă de Dan Sultănescu (care a fost agreată deoarece avusese colaborări anterioare atât cu Ambasada UK cât și cu PSD). Singurul aspect cu care Doamna Birchall m-a informat legat de alte cheltuieli a fost faptul că Dl Blair nu solicită onorariu, însă încurajează organizatorii din România să facă o donație către o fundație de caritate indicată de către domnia sa. Nefiind vorba de bani de la PSD, nu am cerut detalii și nici nu m-am implicat în vreun alt fel în acest aspect. Toate negocierile privind programul vizitei și partea de donații au fost purtate direct de către Ana Birchall cu biroul Dlui Blair din Londra, cu cele două Fundații care au organizat (Center for American Progress și Fundația Multimedia) și cu Ambasada Marii Britanii la București. Am aflat pentru prima dată suma donației, firma care a donat și beneficiarul din documentele anexate la dosarul penal de către DNA Ploiești”, a relatat Ponta în postarea cu pricina.
Replica lui Birchall a venit tot pe Facebook: ”În calitate de secretar internațional al PSD era o obligație profesională de a propune organizarea unor evenimente, inclusiv cu invitați de marcă de peste hotare. În perioada întocmirii programului de evenimente internaționale pentru anul 2012 (respectiv noiembrie-decembrie 2011) propunerea realizării unei activități despre viitorul Uniunii Europene avându-l drept protagonist pe dl. Tony Blair a fost un gest firesc, având în vedere susținerea consecventă a domniei sale față de aderarea României la Uniunea Europeană. Totodată, vizita a fost un bun prilej de a pune Bucureștiul pe hartă, în discuțiile și întâlnirile oficiale susținute fiind abordate teme de interes general și nu chestiuni politice înguste”.
Social-democrata a mai explicat că implicarea sa a vizat exclusiv elemente de agendă și protocol între care recomandări de potențiali invitați la dezbaterea publică, recomandări privind alegerea moderatorului dezbaterii, recomandări pentru posibile interviuri în mass-media românească, întâlniri de lucru cu ambasadorul Marii Britanii la București, întâmpinarea la aeroport alături de ambasadorul britanic a lui Tony Blair.
”În acest context, mi s-a transmis foarte limpede faptul că dl. Tony Blair nu va percepe onorariu, dar încurajează gazdele să sprijine o acțiune caritabilă indicată de domnia sa. Neavând legitimitatea și calitatea juridică să mă implic în aspectele de natură financiară am transmis fundației organizatoare din România mesajul echipei oaspetelui din Marea Britanie, pentru continuarea directă a dialogului, contribuția mea oprindu-se aici”.
La ieșirea de la audieri, deputata PSD de Vaslui le-a declarat ziariștilor care o așteptau în fața sediului DNA Ploiești: „Exact ce am declarat în spațiul public am declarat și formal, în cadrul acestei audieri. (…) Nu am avut nicio implicare în acest dosar, alta decât a facilita un contact între echipa domnului Blair și fundația organizatoare din România”.
Peste noapte, de pe locul I, pe poziția a doua la Camera Deputaților
Chiar dacă Birchall își susține neimplicarea în dosarul Ponta-Blair iar calitatea în care a fost audiată este doar de martor, PSD nu a rămas ”insensibil” în fața acestei situații pe care, fără îndoială, o simte ca pe o lovitură de imagine și o tratează ca atare.
În consecință, deși în septembrie Ana Birchall fusese validată de organizația județeană a PSD să ocupe locul I pe lista, Comitetul Executiv al PSD a decis, marți, în ajunul audierilor de la DNA, ca aceasta să fie mutată pe poziția a doua, iar pe locul I să treacă deputatul Adrian Solomon.
O altă modificare adusă în urma ședinței Comitetului Executiv al PSD a fost retragerea de pe lista de candidați la Camera Deputaților a lui Victor Alexeev, președintele PSD din Republica Moldova. (Simona MIHĂILĂ)