Est News

Iată ce ascund autoritățile despre flagelul drogurilor de la Bârlad! Statistica groazei!

de Răzvan CĂLIN

Informații de ultimă oră, de neimaginat, vin să confirme că la Bârlad fenomenul etnobotanicelor este scăpat de sub control. Chiar dacă autoritățile ascund realitatea, traficul și consumul de etnobotanice a devenit ceva cotidian: la fiecare două – trei zile, ambulanțierii bârlădeni culeg de pe străzile orașului câte cel puțin un adolescent aproape în comă din cauza consumului de etnobotanice. Bârladul are peste 90% din numărul total de astfel de cazuri înregistrate în întreg județul.

”Sunt zile când nu ne confruntăm cu nici un caz de acest gen. Însă, nu durează mult că imediat vin zile în care sunt culeși de pe stradă și câte două – trei persoane odată. Toți sunt aduși în stare gravă, unii aproape de comă, cu ochii sticloși și priviri fixe, incapabili de a se exprima coerent. Unii sunt în stare atât de gravă, încât nici nu ai cum să te înțelegi cu ei până ce își mai revin cât de cât în simțiri”, susține una dintre sursele din interiorul spitalului bârlădean.

Ambulanțierii, sesizați cel mai adesea prin 112, culeg astfel de indivizi cu creierii distruși de ”prafuri” de prin toate colțurile orașului. Fie că vorbim de cluburi, discoteci, baruri sau pur și simplu de pe stradă, ”drogații” sunt găsiți într-o stare jalnică. În urmă cu mai bine de o săptămână, o adolescentă de 15 ani și un tânăr de 25 de ani au căzut din picioare ca secerați, după ce au consumat etnobotanice. Cei doi aproape că au intrat în comă, fiind găsiți zăcând lângă o ghenă de gunoi de pe strada Vasile Pârvan. Când și-au mai revenit în simțiri, cei doi au recunoscut în fața medicilor că au consumat etnobotanice. De atunci și până în prezent, la Bârlad s-au mai înregistrat alte două cazuri similare. Și vor mai fi în continuare, căci, din păcate, nu sunt semne că acest fenomen va dispărea sau măcar să mai scadă din intensitate.

”E groaznic să vezi niște copii și tineri într-un asemenea hal!”

Nu de puține ori, echipajele de pe autospecialele Ambulanței Bârlad au preluat cazuri inclusiv din curtea unor licee din localitate. Da, vorbim de elevi, îndeosebi adolescenți, care fie din teribilism, fie dintr-o curiozitate dublată de inconștiență, au început să consume etnobotanice. Astfel de situații denotă un singur lucru, extrem de trist din păcate: consumul de etnobotanice face ravagii la Bârlad mai ales în rândul adolescenților și tinerilor. Practic, viitorul acestei comunități este decimat, încet, dar sigur, de acest prafuri extrem de nocive. Așa cum am mai scris și în alte rânduri, aproape că nu există petreceri, fie ele în cluburi, baruri sau chiar acasă, în care adolescenții să nu tragă pe nas sau să fumeze astfel de ”prafuri”. E un adevărat trend printre generațiile tinere, conform căruia e ”cool” să fumezi măcar o dată o ”legală” din asta cu substanțe etnobotanice. S-au dus vremurile în care, pe la chefuri, băieții ”sorbeau” pe ”șestache” dintr-o sticlă de bere.

Iar urmările sunt devastatoare pentru că etnobotanicele, dincolo de dependența cauzată consumatorilor, pot provoca și serioase probleme de sănătate. Medicii le consideră mai periculoase decât orice alt drog și, atenție, încă nu s-a descoperit nici un tratament pentru a-i scăpa de dependență pe consumatori. Etnobotanicele afectează direct sistemul cardio-circulator și, deși, încă nu s-a făcut o statistică riguroasă, la nivelul țării s-au înregistrat și cazuri de tineri care au sucombat după ce au consumat așa ceva, ca urmare a unor tahicardii cardiace sau aritmii.

Dureri puternice de cap, senzații de greață, vărsături, creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, transpirația excesivă, dilatarea pupilelor, tremurături ale corpului, sunt doar câteva dintre urmările pe care le are asupra organismului consumul de etnobotanice. În plan psihic, efectele sunt la fel de devastatoare: stări confuzionale (mulți, pur și simplu, își pierd identitatea pentru ceva timp), atacuri severe de panică, nu mai pot raționa, halucinații, anxietate etc. Toți adolescenții și tinerii care au ajuns pe mâinile ambulanțierilor și a personalului medical de la Compartimentul Primire Urgențe a spitalului din Bârlad, au prezentat o simptomatologie de acest gen.

”Sunt aproape ca niște legume, cu ochii sticloși, priviri în gol și nu te poți înțelege cu ei mai deloc. Mulți, pe moment, nici nu mai știu cum îi cheamă. E groaznic să vezi niște copii și tineri într-un asemenea hal”, ne-a mărturisit asistenți medicali de pe ambulanțe sau de la Urgențe, care au acordat îngrijiri unor astfel de tineri bârlădeni.

Când scăpăm de traficanții de etnobotanice?

Dincolo de pericolul social imens și de netăgăduit pe care îl reprezintă acest fenomen, situația de la Bârlad este oarecum anacronică. Dacă ar fi să ne luăm după activitatea unor structuri specializate ale statului român – gen DIICOT – am putea spune că există activitate pe linia combaterii acestui fenomen. Cei drept, agenții și procurorii antidrog din județ au reușit să destructureze rețele infracționale bine organizate care traficau etnobotanice (vezi cele două grupări conduse de clanul Manea și Marian Pomet). Nimeni nu contestă meritele celor de la Crimă Organizată, însă nu putem să nu ne întrebăm cum se face că în ciuda acestor acțiuni, la Bârlad, traficul cu etnobotanice se derulează și mai în forță ca până acum. Aautoritățile încearcă să ascundă, să mascheze cumva, sub pretextul: ”Lăsați-ne să lucrăm în liniște ca să-i putem prinde pe infractori!”.

Bârladul a ajuns acum să fie un soi de fief al traficului cu etnobotanice. Dintre cazurile de indivizi culeși de pe drumuri năuciți de ”prafurile legale”, înregistrate lunar în întreg județul, peste 90% sunt din Bârlad! Este un semnal cât se poate de clar că la Bârlad există o rețea sau mai multe grupuri infracționale care fac trafic cu etnobotanice nestingherite. ”n parcuri, la colțuri de bloc, în curțile liceelor se vând etnobotanice. Majoritatea elevilor știu aceste lucruri, iar cei mai mulîi cunosc cel puîin un coleg care fumează iarbă incinta liceelor, sau la petrecerile din afara lor. Nimeni nu știe dacă poliția și alte structuri în măsură să acționeze fac ceva, pentru că, sub pretextul că asemenea acțiuni sunt secrete, responsabilii nu vorbesc. În lipsa unor informații în acest sens, coroborată cu amploarea pe care o ia fenomenul conform datelor care ne-au parvenit pe surse, îndoiala publicului cu privire la faptul că autoritățile sunt total inactive nu poate fi decât legitimă.

Ex-prefectul Daniel Olteanu: ”Autoritățile locale mi se par nepregătite”

Daniel Olteanu, până nu demult prefectul județului Vaslui, a fost singurul care în perioada ce deținea această funcție, a luat atitudine în mod public față de acest fenomen nociv, ba chiar a și ”scuturat” autoritățile ce dormitau în buna tradiție românească: ”Am luat atitudine atunci când am avut calitatea să o fac. Am urmărit îndeaproape și cu mare atenție campania dusă de «Est News» pe acest subiect și știu că informațiile sunt cât se poate de veridice. De aceea am și reacționat în consecință. Acum este rândul autorităților statului să facă ceva, ba chiar sunt obligate în acest sens. Toți, începând de la poliție și până la sistemul sanitar. Inclusiv prefectul trebuie informat pentru a putea la rândul său să acționeze. După mine, în momentul de față autoritățile locale mi se par nepregătite pentru așa ceva. Spre exemplu, dacă strângem de pe stradă consumatorii de etnobotanice, unde îi ducem, ce facem cu ei mai târziu? Cum îi ajuți să nu redevină consumatori? În perioada cât am fost prefect, am ținut foarte mult să formez acel Grup de Intervenție Rapidă, care putea reuni toate instituțiile și autoritățile statului în situații de acest gen. E o problemă complexă, care trebuie analizată cu foarte mare atenție și, mai ales, fiecare trebuie să pună umărul la rezolvarea ei”.

Exit mobile version