Est News

Cod Roșu pentru ISU Vaslui. Peste 100 de cadre și 13 autospeciale de la ISU s-au deplasat la București

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” a participat ieri cu cu 128 de cadre militare și 13 mijloace specifice de intervenție la un exercițiu de alarmare inițiat de Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea au mai participat câte două mijloace pentru asigurarea transportului de personal de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, respectiv Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui. Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, ieri dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la Planul Roșu de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI. De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exercițiul “Seism 2016” s-a desfășurat sub coordonarea DSU (Departamentul pentru situații de urgență) cu scopul de a verifica capacitatea de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

Către județul Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor, iar către București au fost dislocate forțe și mijloace din restul județelor și cele ale Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.

Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omenești în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate. Astfel, imediat după alertare, în zona București – Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor și ambulanțe SMURD, au pornit în misiuni de recunoaștere în teren pentru identificarea persoanelor rănite și a clădirilor afectate. De asemenea, în cel mai scurt timp, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgența pentru evaluarea datelor preliminare și dispunerea de urgență a măsurilor pentru gestionarea situațiilor din teren. În această etapă a intervenției, de la nivelul fiecărui județ sunt mobilizați aproximativ 150 de pompieri și câte 20-25 de mijloace tehnice.

La nivelul Capitalei au existat patru baze de operații unde s-au grupat forțele din teritoriu: Ciolpani, Poligonul de pregătire al pompierilor de la Cățelu, Romexpo, Școala de Aplicație a Jandarmeriei.

În spitalele din București și Iași a fost declanșat PLANUL ALB, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodată, peste 100 ambulanțe și 7 ambulanțe private din județele neafectate s-au deplasat de urgență în zonele afectate de seism. Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private. Se analizează capacitatea de primire și internare în unitățile medicale din București și Iași.

Potrivit scenariului exercițiului, Spitalul Județean de Urgență Ilfov a fost evacuat. În zona Chimopar din București a fost amplasat un punct medical avansat, iar alte două au fost pregătite pentru instalare în locațiile grav afectate. Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa și zona Republica. Primele evaluări au arătat că numărul răniților este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor.

Aceste date sunt fictive pentru exercițiu, însă se testează capacitatea de cazare pentru sinistrați pe care MDRAP o poate asigura.

În municipiul Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului peste 1.400 au fost rănite, iar circa 350 au rămas fără locuință. Inspectoratul General de Aviație a avut pregătite patru elicoptere de mare capacitate și șapte de tip SMURD. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a avut la dispoziție cinci elicoptere amplasate în București, Bacău, Constanța, Câmpia Turzii și Timișoara. Un avion “Spartan” a putut fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicală.

Poliția Rutieră a asigurat fluidizarea traficului rutier la nivel național pentru optimizarea intervențiilor. Totodată, pentru prevenirea unor situații de urgență, în zonele afectate au fost întrerupte furnizarea serviciilor publice. S-a decis lansarea solicitării pentru sprijin prin Mecanismul European de Protecție Civilă pentru 5 echipe medii de căutare – salvare. Acțiunile efectivelor MAI sunt monitorizate și coordonate din Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani care a fost activat imediat după alarmare. Comandantul acțiunii a fost șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat. În centrul de la Ciolpani a avut loc prima ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, condusă de ministrul afacerilor interne. (G.P)

Exit mobile version