Est News

Noaptea minții, sau de ce avem nevoie de ore de astronomie în școală!

Noaptea minții! În această categorie se află o parte din utilizatorii rețelelor de socializare, inclusiv din județul nostru, care stau cu frica de întunericul ce se va așterne, cred ei, peste Pământ, timp de două săptămâni, între 15 și 30 noiembrie. Rețelele de socializare sunt pline de astfel de „știri”, iar comentariile, în mare parte, conturează o imagine de teamă a internauților, mai ales că sursa care a lansat această veste teribilă ar fi chiar NASA.

Profesorul Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice „Sirius” din Bârlad, a declarat că astfel de zvonuri nu sunt răspândite decât ca cineva să obțină avantaje financiare.

Este absolut aberant ceea ce apare, chipurile, ca fiind un comunicat al NASA. Cred că specialiștii NASA s-au amuzat atunci când au citit explicațiile «astronomice» de pe un site care a lansat această falsă știre. Având în vedere coordonatele astronomice invocate, Venus nu are cum să încălzească atmosfera lui Jupiter și astfel să se producă o explozie cu emanație de hidrogen gazos care să se ducă spre Soare. «Specialiștii» aceia nu știu că există și vânt solar care ar ar dezintegra gazul? În orice caz, este greu să explici fenomene astronomice, atâta vreme cât populația este total neinițiată în abc-ul astronomiei”, a spus profesorul Ioan Adam pentru Est News.

Renumitul profesor de fizică bârlădean este de părere că toate aceste știri apocaliptice sunt răspândite pentru că nu există o poliție a presei dar și o minimă inițiere în astronomie încă din școală. Profesorul Ioan Adam a propus în repetate rânduri Ministerului Educației să accepte includerea în programa școlară a unei ore de astronomie pe săptămână la clasa a VI-a, predată de profesorii de matematică și o oră de astrofizică la liceu, în clasa a IX-a, care să fie predată de profesorii de fizică.

Nu a fost agreată ideea mea și rezultatul se vede. Încă mai sunt români care cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, că alinierea planetelor înseamnă sfârșitul lumii, că Super Luna prevestește nenorociri etc. Faptul că populația lumii este nevoită să treacă prin stări de panică din cauza unor site-uri sau organe media avide după bani, în primul rând trebuie sancționat. De aceea, ar fi ideal să existe o poliție a presei”, este de părere profesorul bârlădean inițiator al olimpiadei de astronomie în România.

Președintele Asociației Astronomice „Sirius” Club UNESCO sfătuiește pe cei care sunt intoxicați frecvent cu tot felul de false știri astronomice să acceseze direct site-ul NASA – nasa.gov, unde pot găsi explicații autorizate în legătură cu producerea unor evenimente astronomice.

Așadar, dragi consumatori de informații lansate pe rețelele de socializare și nu numai, vedeți-vă de treburile voastre cotidiene, mergeți la lucru, aniversați-vă zilele de naștere, puneți murături, trăiți normal, pentru că nu se va întâmpla nimic. De asemenea, e bine să nu puneți niciodată bază pe site-urile neoficiale, care lansează astfel de știri apocaliptice. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version