de Răzvan CĂLIN
De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare serviciul militar obligatoriu, dar nu se va mai întinde pe durata unui an.
Tinerii vasluieni care anul viitor vor împlini 18 ani (la fel ca restul junilor din întreaga țară) trebuie să se obișnuiască de pe acum cu gândul că vor pleca în cătănie. Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale, a anunțat recent că de la 1 ianuarie va intra în vigoare Legea rezerviștilor voluntari, care prevede, practic, reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
Totuși, față de vechiul sistem, care impunea ca stagiul militar să se întindă pe perioada a 12 luni, de această dată lucrurile vor sta total diferit. Conform noii legi, este prevăzută o perioadă de formare inițială de aproximativ trei luni pentru acumularea cunoștințelor de bază și apoi o convocare anuală, în acest interval rezerviștii militari beneficiind de un stimulent financiar.
Potrivit lui Mihnea Motoc, legea rezerviștilor voluntari concepe „un sistem foarte judicios de antrenare, atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formație militară, cât și a celor care nu au niciun fel de pregătire militară. Serviciul militar obligatoriu a fost introdus în anumite condiții în Lituania, vorbim de țările aliate. În România a fost suspendat pe timp de pace în 2007. Era firesc să fie așa în condițiile în care mergeam spre constituirea unei armate profesioniste, exclusiv profesioniste. De atunci a trecut ceva timp și este evident că s-a resimțit de ceva timp, cu ani în urmă, un gol, o nevoie de a completa resursele pe care le putem mobiliza, pe care ne putem baza la un moment dat. În final s-a găsit o formulă legislativă bună. Avem adoptată legea rezervistului militar, lege care concepe un sistem foarte judicios de antrenare atât a celor care au avut la un moment dat în cariera lor o formație militară, cât și a celor care nu au niciun fel de pregătire militară. În esență este vorba de antrenarea acestora într-o perioadă de formare inițială, probabil 3 – 4 luni în care acumulează cunoștințele de bază, după care, anual, se face o convocare de instrucție, de două săptămâni, 15 zile, de actualizare a pregătirii, timp în care există o relație contractuală cu acești rezerviști militari și un anumit stimulent financiar, un procent din salariul pe care îl au în civilie”.
Ministrul Apărării Naționale a mai afirmat că se are deja în vedere o prioritate în sensul că se va merge pe alegerea celor care nu au un background militar, dar dețin cunoștințele necesare pentru a se familiariza mai ușor cu tehnologia modernă cu care operează Armata Română la ora actuală.
Acesta a mai menționat că pentru anul viitor este estimat un număr de 2.700 de rezerviști voluntari care să fie incluși în respectivul program de formare militară.
„La ora actuală suntem într-o fază avansată de pregătire a normelor metodologice pentru că legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017, deja avem în vedere o prioritate, vom merge mai ales pe cei care nu au background militar, dar au cunoștințele necesare pentru a se familiariza mai ușor cu tehnologia modernă cu care operăm la ora actuală în armată, cu procedurile pe care le avem și contăm pe o cifră estimativă pentru 2017 de 2.700 de rezerviști voluntari care ar fi antrenați în acest proces. Reacția pe care am înregistrat-o până acum din partea opiniei publice e pozitivă. E clar că se conștientizează nevoia de a avea o rezervă disponibilă, bine pregătită, de a întări capacitatea noastră de apărare mai ales în vremurile pe care le trăim, dar cred că este și un fenomen de ordin social în sensul că se resimte în formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred că o vom complini prin acest program suplu”, a mai spus Mihnea Motoc.
Ministrul Apărării Naționale a adăugat că, în prezent, Armata Română numără aproximativ 80.000 de efective, din care peste 50.000 de militari au experiența teatrelor de operații.