Motiv de mândrie pentru Filiala Județeană a Asociației Nevăzătorilor din România! Aurel Spînache, membru al asociației, este campion național la jocul de table pentru nevăzători.
În perioada 4-6 noiembrie, s-a desfășurat la Târgu Mureș finala Campionatului Național de Table pentru Nevăzători, care a adunat 19 concurenți nevăzători din 19 județe.
„Sportivul nostru este la a treia participare în finala pe țară la jocul de table. În 2014 la Botoșani a obținut locul patru, iar anul trecut s-a clasat pe locul cinci la Bacău. Este un sportiv valoros, care de fiecare dată ne-a reprezentat cu cinste la competiții pe diferite niveluri, dar de data aceasta ne-a surprins cu un rezultat excelent. Pentru noi acest rezultat înseamnă foarte mult pentru că arată implicarea noastră în activitățile pentru nevăzători. Vine după un rezultat notabil obținut săptămâna trecută, la Pitești la Festivalul de muzică ușoară și folk «Vasile Snacoveanu». Au obținut atunci locul I atât Andrei Calancea, cât și Livia Tiron”. Primul a reușit performanța de a câștiga pentru a doua oară consecutiv marele trofeu”, a declarat pentru Est News a declarat Mihăiță Olaru, președintele filialei județene a ANR.
Județul Vaslui a fost prezent și la finala nevăzătorilor la șah de la Albac, unde au participat 43 de sportivi . Marian Nicuță s-a clasat pe locul 25, iar Toader Spînache a obținut locul 36.
Finanțare de 80.000 de lei, prin proiecte
Filiala Vaslui are și acțiuni separate pe lângă activitățile fixate de la centru, prin calendarul oficial al Asociației de Nevăzători din România, care se finalizează prin faza pe țară. Deplasarea campionului Aurel Spînache la Târgu Mureș a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Primăria Vaslui, instituție care a finanțat proiectul „Dezvoltarea sportivă, socializarea și integrarea socială a persoanelor cu handicap vizual” depus de filiala vasluiană în cadrul programului „Sportul pentru toți”. „Am reușit anul acesta să aduc foarte mulți bani prin proiecte, stăm foarte bine, vorbim de aproximativ 80.000 de lei. Avem proiectul cu Primăria Vaslui prin intermediul căruia am reușit să achiziționăm șahuri și table special adaptate pentru nevăzători, am cumpărat mese de joc și am organizat concursuri de șah și table pe filială. Dar acționăm și pe partea de cultură, unde avem un proiect «Dialog cultural pe întuneric», cu sprijinul Consiliului Județean. Am reușit să organizăm concursurile la faza pe filială «Pe meridianele lumii» și «Imaginea ta contează», cel din urmă destinat femeilor. Tot prin acest proiect am organizat și concursul «Personalități vasluiene» de Ziua Internațională a Bastonului Alb. S-a ținut pe 14 octombrie, pentru că ziua de 15 a picat sâmbătă”, ne-a mai declarat Mihăiță Olaru.
Următoarea activitate organizată de filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România, concursul „Moldova, leagăn al creștinătății”, va avea loc la Bârlad pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului ”Acces pentru fiecare”. Prin acest proiect în valoare de aproximativ 20.000 de lei au fost achiziționate 120 de ceasuri cu sinteză vocală în limba română și 60 de bastoane de orientare. Acestea sunt distribuite în mod gratuit nevăzătorilor, în condițiile în care un ceas costă în jur de 130 de lei. Proiectul se încheie pe 30 noiembrie, iar până atunci trebuiesc distribuite toate aceste elemente de sprijin asistiv. Pe 28 noiembrie, la Vaslui, va avea loc concursul „Oameni care și-au depășit limitele”, destinat nevăzătorilor, oamenilor cu mobilitate redusă sau care sunt hipoacuzici. (Mihaela NICULESCU, George PROCA)