Est News

ULTIMA ORA! Cod portocaliu și, respectiv, Cod galben de inundații în județul Vaslui. Zeci de gospodării, inundate!

În urmă cu circa o oră, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis două avertizări de inundații, una Cod portocaliu și alta Cod galben, pentru anumite sectoare ale râului Bârlad, din județul Vaslui.

Potrivit hidrologilor, până la ora 24:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte se vor înregistra în continuare creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea Cotelor de atenție pe râul Bârlad sectorul aval s.h. Băcești – amonte s.h. Vaslui (sector îndiguit), județul Vaslui, fiind instituit Cod portocaliu.
De asemenea, până luni, la ora 9:00, se vor înregistra în continuare creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea Cotelor de atenție pe râul Bârlad, pe sectorul s.h. Băcești – s.h. Bârlad, județul Vaslui, pentru care a fost emisă o avertizare Cod galben.

În acest moment, inundațiile au făcut ravagii în mai multe localități, fiind nevoie de intervenția pompierilor.

În comuna Dragomirești, aproximativ 30 degospodării au fost inundate.

”La fața locului se intervine cu cinci motopompe, două remorcabile și trei transportabile. În zonă sunt 20 de subofițeri și patru ofițeri, intervenția fiind coordonată de inspectorul-șef Ghiorghe Blagoci”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Petru Iftene.
La nivelul ISU Vaslui au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență ce pot apărea.

”A fost operaționalizată grupa operativă a inspectoratului, au fost pregătite mijloacele de intervenție specifice și au fost prealarmate turele libere ale inspectoratului. Evoluția fenomenelor hidrologice este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Județean din cadrul inspectoratului, fiind primite informări periodice privind evoluția situației din teren de la celelalte structuri implicate în gestionarea fenomenelor hidrologice. Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru a facilita evacuarea normală a apelor”, a adîugat Petru Iftene.

Exit mobile version