Descoperire valoroasă! În arhiva Primăriei din Bârlad sute de acte de stare civilă datând din 1881 au fost descoperite în subsolul instituției, cu ocazia lucrărilor de igienizare a arhivei, lucrări care nu s-au mai făcut de zeci de ani. Printre aceste acte cu valoare de document s-a găsit și un registru în care este scris regulamentul de funcționare a cimitirelor, vechi de 133 ani.
Deși prăfuite și purtând patina vremii, toate aceste acte au hârtie de calitate superioară, păstrându-se într-o stare destul de bună.
„Am constatat cu surprindere că suntem în posesia unor acte demne de fondul arhivistic național, datorită vechimii, unicității, valorii artistice și istorice ale acestora. Sunt o dovadă a modului în care, la acea vreme, erau întocmite actele de stare civilă, în speță cele privind căsătoriile. Sunt acte cu valoare de document, ele intrând deja în patrimoniul național, urmând a fi predate Arhivelor Naționale, deîndată ce se vor prezenta la Bârlad reprezentanții acestora. De regulă, actele de stare civilă se păstrează 100 de ani, dar iată că arhiva Primăriei a adăpostit documente de arhivă mult mai vechi. Am găsit câteva sute de astfel de acte întocmite în perioada 1881 – 1920 și sunt mândră că am reușit să ating aceste documente, pe care puține primării din țară de dețin”, ne-a declarat Monica Stoleriu, șefa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP) Bârlad.
Certificatele de căsătorie descoperite săptămâna trecută în subsolul Primăriei sunt diferite de cele actuale, cu mai multe detalii despre tinerii căsătoriți și familiile lor: „Estractul de publicație”, „Cererea de căsătorie”, „Actul de publicație al căsătoriei”, „Actul de dovedire” (certificatul de naștere), „Pronunciarea căsătoriei” și chiar „Testamentul părinților”.
O piesă extrem de valoroasă, găsită tot în arhiva Primăriei, este și un registru cu regulamentul cimitirelor, valabil în 1893, care este de fapt o variantă modificată a regulamentului din 1880, votat de Consiliul Comunal al Comunei Urbei Bârlad și semnat de primarul Gâlcă. Registrul, care beneficiază de o hârtie ireproșabilă și de coperți pânzate, are și valoare artistică, prin caligrafia impecabilă.
„Documentul a ajuns la domnul primar Dumitru Boroș, care a considerat că este bine să-l predăm Muzeului «Vasile Pârvan» pentru a fi expus publicului larg, iar o copie a acestui registru va ajunge și la Biblioteca «Stroe S. Belloescu» pentru a fi pus la dispoziția cititorilor”, ne-a declarat Costel Tudor, consilierul personal al primarului. (Mihaela NICULESCU)