Est News

Tânăr bârlădean membru într-o rețea internațională de fraudă informatică și spălare de bani!

de Răzvan CĂLIN

Peste 1.000 de persoane din România, Germania, Cehia, Italia și Franța au căzut victime acestui grup infracțional din care făcea parte și un bârlădean în vârstă de 25 de ani.

Agenții de la Crimă Organizată au descins acasă la un tânăr din Bârlad suspectat că face parte dintr-o grupare de infractori specializată pe comiterea infracțiunilor de fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani. Tânărul are 25 de ani, iar ancheta este coordonată de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea, unitate care monitorizează de mai multă vreme activitatea acestui grup infracțional.

În cursul zilei de miercuri, ofițeri de la DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, la solicitarea colegilor vâlceni, au descins la domiciliul tânărului bârlădean pentru a-l audia în acest caz. Numai că, individul nu a fost de găsit, întrucât părăsise localitatea. În scurt timp, oamenii legii au dat de urma sa, acesta fiind depistat tocmai în București. Urmează ca bârlădeanul să fie audiat de către procurorii DIICOT București.

Ancheta oamenilor legii a scos la lumină faptul că rețeaua infracțională făcea parte dintr-un angrenaj mult mai complex, cu ramificații solide și numeroși membri în nouă județe și capitala țării. Miercuri, echipele de anchetatori au efectuat nu mai puțin de 64 de percheziții domiciliare: 26 în județul Vâlcea, 15 în județul Cluj, 14 în municipiul București, 2 în județul Buzău, 2 în județul Bihor, 1 în județul Hunedoara, 1 în județul Dâmbovița, 1 în județul Botoșani, 1 în județul Neamț și 1 in județul Dolj.

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii aprilie 2015, suspectul R.I.D a inițiat pe raza municipiului București un grup infracțional organizat, format din 74 de suspecți, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste 1.000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franța etc., cu suma de peste 4,5 milioane euro”.

La sediul Biroului Teritorial Vâlcea au fost aduse pentru audieri 74 de persoane.

Procurorii și agenți DIICOT au descoperit că grupul infracțional avea o structură complexă, pe trei paliere. Primul era format din coordonatorul rețelei și alți membri care racolau persoane (cetățeni români și străini) dispuse să deschidă conturi bancare. Al doilea palier era format din membri ai grupului infracțional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poștei electronice și de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare așa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziție de către liderul grupului. Al treilea nivel era format din membri denumiți „săgeți”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România și străinătate pe care le puneau la dispoziția grupului, în schimbul unor sume de bani. Începând cu luna aprilie 2015, membrii grupului infracțional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate și alte 120 de conturi în România.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust. De asemenea, la acțiune au participat un procuror și trei polițiști din Germania, precum și reprezentantul român la Europol. Acțiunea a fost realizată și cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Exit mobile version