Est News

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” din Bârlad a lansat două proiecte Erasmus +

După patru ani în care proiectele europene propuse de reprezentanții Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad nu fost aprobate, anul 2016 a adus instituției de învățământ bârlădene șansa de a câștiga două proiecte Erasmus + cu impact de mare actualitate.

We Welcome Work” este un proiect de parteneriat strategic în domeniul formării profesionale – VET, iar „DIAL UP” un proiect de mobilitate în domeniul formării profesionale VET.

În prezența echipelor de proiect, a câtorva parteneri, a membrilor Consiliului Reprezentativ al Elevilor din liceu, a unor agenți economici, reprezentanți ai Agenției Locale de Ocupare și Formare Profesională și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, dar și a unor directori de liceu din Bârlad pe 6 decembrie a avut loc lansarea celor două proiecte Erasmus+.

Prima întâlnire cu partenerii proiectului „We Welcome Work” va avea loc astăzi la Colegiul „Al. I. Cuza”, iar mâine la sediul Fundației Euro Ed Iași. Inițiatorul proiectului, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” împreună cu partenerul român experimentat, Fundația Euro Ed Iași, se vor întâlni cu partenerii străini din patru țări – Germania, Spania, Italia și Cipru.

Prin intermediul acestui proiect, care se va derula până în data de 31 august 2018, se urmărește identificarea celor mai căutate meserii din Europa și crearea profilurilor celor mai importante profesii europene, precum și cerințele și abilitățile necesare ocupării acestor profesii. Proiectul va crea un mediu de învățare online bazat pe stimularea mediului de lucru specific joburilor identificate în cadrul etapei de cercetare. De asemenea, se urmărește gestionarea unor situații de muncă simulate în care elevii vor interacționa online cu ceilalți colegi și vor colabora în vederea rezolvării sarcinilor specifice jobului ales”, ne-a declarat profesoara Irina Chiriac, responsabil de proiect.

Acest proiect satisface nevoile tot mai mari ale elevilor și tinerilor care trăiesc într-un mediu foarte mobil, în care trebuie să se confrunte cu probleme legate de timp, educație și ocuparea forței de muncă. Printre obiectivele principale ale proiectului se află și dezvoltarea diverselor competențe și aptitudini la locul de muncă: rezolvarea problemelor, lucrul în echipă, cunoașterea limbilor străine, abilități IT, sociale, mass-media, comunicare, etc.

Cel de-al doilea proiect Erasmus+ inițiat de Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” se intitulează „DIAL UP”, acronimul de la Durabil, Inovativ, Aplicativ, Lucrativ = Utilitate și Profesionalism. Partenerul de proiect al echipei de la Colegiul Tehnic este „Mad for Europe”, organizație non-profit, instituție de formare și furnizor VET în Spania. În cadrul proiectului, cinci profesori VET vor participa câte șapte zile în Spania la activități în școli și întreprinderi din Madrid. Pe lângă mobilitățile tip job shadowing, profesorii și elevii vor participa la mobilități de tip strategii de practică în întreprinderi. Astfel, 28 de elevi VET de la profilurile Mecanică, Electrotehnică și Turism, vor beneficia de instruire practică în companii spaniole. Elevii însoțiți de un profesor se vor deplasa în grup de șapte, iar durata unei mobilități va fi de trei săptămâni.

În anul școlar 2016-2017 se vor desfășura două fluxuri, atât pentru mobilitățile profesorilor cât și pentru elevi, în lunile februarie și mai. Vor fi trei mobilități pentru profesori, doi profesori vor fi în Spania în februarie și unul în luna mai. În privința elevilor, șapte elevi de la Mecanică vor pleca în Spania în februarie alături de un profesor însoțitor, iar alți șapte de la Turism și servicii vor face practica în luna mai” a precizat profesoara Carmen Diaconu, coordonatoarea proiectului „Dial Up”, care se va desfășura până la 31 iulie 2018.

Lansarea oficială a celor două proiecte europene a fost și un bun prilej pentru bilanțul activității Colegiului, dar și pentru a face noi planuri.

Luna decembrie este o lună în care tragem linie, ne gândim la ce am făcut peste an. Ne-am amintit că în decembrie aveam întâlnirea cu agenții economici. Ne gândim de pe acum la planul de școlarizare pentru anul care vine. După patru ani de eșecuri în privința proiectelor europene, ne-am ambiționat și am continuat să alcătuim noi proiecte, iar anul acesta a fost unul norocos pentru că ne-au fost acceptate două proiecte Erasmus+. După opt proiecte la care am lucrat dar au fost respinse, a revenit soarele pe strada noastră și sperăm să rămână așa mulți ani de acum înainte. Sunt două proiecte ale căror idei inovatoare au fost apreciate”, a declarat Mihaela Păiș, directoarea Colegiului Tehnic „Al. Ioan Cuza” Bârlad. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version