Est News

Ultima sesiune din 2016 a Academiei Bârlădene

Academia Bârlădeană se va reuni pentru ultima oară în acest an la sfârșitul săptămânii în curs. Sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 11, Academia Bârlădeană invită membrii săi dar și pe cei simpatizanți la o activitate culturală din care nu va lipsi lansarea numărului 4(65) al revistei „Academia Bârlădeană”. Prezentarea noului număr al revistei culturale va fi făcută de profesoara Elena Popoiu, vicepreședinta Academiei Bârlădene.

Miron Costin

Organizatorii propun pentru această ultimă reuniune și comemorarea a 325 de ani de la moartea năprasnică a cronicarului Miron Costin. Vor evoca personalitatea absolut remarcabilă a cărturarului profesoarele dr. Elena Monu, Mihaela Tudor și Roxana Galan. Miron Costin a lăsat posterității o bogată moștenire spirituală cărturărească printre care cele mai importante scrieri sunt „Cronica Moldovei și a Munteniei” (1677), „Istoria în versuri polone despre Moldova și Țara Românească”, „De neamul moldovenilor”, „Predoslovie” și principala sa operă – „Letopisețul Țării Moldovei de la Aron Vodă încoace”.

Cronicarul Miron Costin a fost unul dintre primii scriitori istoriografi din literatura română, însă a avut parte de un sfârșit tragic. Totul s-ar fi întâmplat pe 10 decembrie 1691, în timp ce făcea slujba rânduită soției sale, moartă cu câteva zile în urmă, una dintre strănepoatele domnitorului Ștefan cel Mare. Din ordinul domnitorului Constantin Cantemir, i-a fost tăiat capul, faptul în sine fiind interpretat în două moduri: a fost vorba de o execuție/condamnare, sau a fost un asasinat politic?

Mai multe amănunte despre această moarte controversată, vor putea afla sâmbătă, 10 decembrie, bârlădenii interesați. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version