Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a invitat în prag de Crăciun publicul iubitor de tradiție la o expoziție de icoane, măști și cruci din lemn, organizată de muzeografa Alina Butnaru.
Duminică, 18 decembrie, la sediul muzeului din strada Republicii, meșterul popular Dan Horgan și-a întâmpinat publicul cu zeci de lucrări de artă populară.
„Expoziția «Artă și meșteșug» își propune să aducă în atenția publicului tradiții date uitării, cum ar fi icoana de vatră, pe care nu o regăsim la nici un popor din vecinătatea noastră, neavând nici un grad de rudenie cu școala de icoane rusească sau grecească. Această icoană era așezată de strămoșii noștri nu doar la răsărit ci pe orice perete al odăii. Icoana de vatră nu este o icoană specifică Moldovei, totuși, a fost identificată una și în Botoșani. Sunt foarte puține icoane de vatră autentice prezente în muzeele din țară. Eu am încercat să readuc în memoria românilor acest obiect tradițional, realizând de-a lungul timpului multe icoane de vatră și încercând să atrag și elevii mei către acest gen de artă populară. Expoziția de față cuprinde și icoane pe sticlă, dar și măști. Puțini cunosc simbolistica măștilor pe teritoriul țării, cei mai mulți asimilându-le doar cu sărbătorile de iarnă. Măștile prezente în expoziție sunt doar cu rol decorativ, spre deosebire de crucile din lemn cu tematica pomului vieții și cu decorațiuni antropomorfe și fitomorfe”, a declarat meșterul popular Dan Horgan.
La finalul vernisajului prezentat de muzeografa Alina Butnaru și profesorul Cristian Ghiță, familia Năstase din comuna Tutova, iubitoare a tradițiilor autentice, i-a colindat pe cei prezenți și a oferit colăcei (pupeze) celor prezenți, așa cum primeau copiii de la țară în Ajun de Crăciun. (Mihaela NICULESCU)