Nimic nu este mai potrivit pentru masa de după Revelion ca ciorba de potroace. După o noapte de dans, dezmăț culinar și multă băutură, ciorba de potroace este zeama reparatorie, de reveneală. Este panaceul valah detoxifiant după râurile de rachiu și de vin consumate la zile importante, precum Revelionul.
„De regulă, pe la noi ciorba de potroace se gătește aproape ca o ciorbă obișnuită. Adevărata ciorbă de potroace este cea care se face cu zeamă de oase de porc și de vită și nu cu apă. În acea zeamă se fierb apoi măruntaiele – gâturi, capuri, târtițe, inimi, pipote, picioare de pasăre, odată cu legumele. Ciorba de potroace se acrește neapărat cu zeamă de varză (fără iz de butoi), trebuie să conțină orez și musai să aibă mult leuștean. Trebuie să fie atât de acră și sărată încât după prima lingură să simți că-ți ridică părul. Abia atunci își face efectul, te trezește din beție și din oboseală”, a dezvăluit profesorul Nicolae Curelea.
Această zeamă reparatorie este o adevărată provocare pentru cei care o gătesc. Ea scoate veninul din bețivi, mahmureala din nași și untul din bucătari, după cum a mărturisit spiritualul și simpaticul gastronom bârlădean. Gătitul ciorbei de reveneală se întinde pe o perioadă de șapte ore, dacă aceasta e făcută ca la carte. Efectul este uimitor – este un digestiv excelent, chiar și pentru cei care nu consumă mâncare și alcool în exces la masa festivă dintre ani. Un secret al ciorbei de potroace este folosirea arpagicului în locul cepei.
Rețeta ciorbei de potroace pentru 12 porții, marca Nicolae Curelea, a fost dezvăluită cititorilor Est News:
Ingrediente:
oase cu sau fără valoare – 2–3 kg (din care se obțin 3-4 l supă);
măruntaie de pasăre: gâturi, capete, spate, târtițe, creste, inimi, pipote, picioare, de rață, porumbel, bibilică, găină, curcan, gâscă – 1,5 kg;
ceapă – 300 g;
morcov – 300 g;
păstârnac – 150 g;
pătrunjel rădăcină – 150 g;
țelină – 150 g;
orez – 100 g;
pastă de tomate – 100 g;
roșii proaspete – 1kg;
zeamă de varză sau borș (să sară căciula) – 2 l;
leuștean – 1 legătură mare;
țelină verde – 1 legătură mare;
pătrunjel verde – 1 legătură mare;
sare – după gust;
1 – 2 ardei iuți tocați mărunțel.
Preparare:
Oasele se spală și se opăresc. Se pun la fiert într-o oală cu apă rece și sare. Când dau în fiert, se spumează. Se fierb circa 2 – 3 ore, după care zeama se strecoară în alt vas. Măruntaiele de pasăre se spală și se pun la fiert în zeama de oase; se spumează la rândul lor și se fierb circa o oră, după care se adaugă zarzavatul
Profesorul Nicolae Curelea vă propune încă o soluție care scoate mahmureala dar care nu prea scoate untul din bucătar – potrocul:
Într-o oală de 6 litri, punem la fiert 4 l de apă împreună cu:
2 cepe durdulii, tocate mai măricel;
2 țeline mari;
2 morcovi mari;
2 rădăcini de pătrunjel;
Toate trase pe răzătoarea groasă.
Fierbem 2-3 ceasuri. Când lichidul scade aproape pe jumătate, adăugăm 1 l zeamă de castraveți murați / de murături / de varză murată. Lăsăm oala să tragă câteva clocote. Închidem focul.
Separat, amestecăm bine 0,5 kg smântână groasă cu două gălbenușuri de ou. Turnăm amestecul în potroc și agităm cu polonicul bine. Amestecul drege potrocul, iar potrocul drege omul, după cum spune gastronomul bârlădean Nicolae Curelea. (Mihaela NICULESCU)