Fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, aflat sub control judiciar după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru 32 de fapte de corupție, a fost reangajat în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale a Poliției Județene Vaslui. Comisarul-șef în cauză s-a aflat patru luni și în arest preventiv.
Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui a decis reangajarea pe un post de execuție, în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS), a fostului șef al Biroului Rutier Vaslui, comisarul-șef Iulian Munteanu, în prezent aflat sub măsura controlului judiciar a instanței. Decizia de reîncadrare în poliție a celui care, timp de patru luni, s-a aflat și în arest preventiv, a fost luată la începutul acestui an, în urma unei comunicări care făcută de către instanța de judecată.
Fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, alături de alți zece polițiști, printre care și fostul șef al Poliției Județene, Mihai Carp, într-un dosar privind fapte de corupție. Iulian Munteanu este acuzat că, în perioada 2013-2015, ar fi determinat mai mulți polițiști din subordinea sa, cercetați în aceeași cauză, să aplice sancțiuni mai blânde decât s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni.
”În unele situații, Iulian Munteanu a pretins de la șoferi favorizați foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, respectiv baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model. Totodată, i-a determinat pe subordonați, printre care inculpații Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei și Guralivu Constantin, să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii. Alt șofer care a primit o sancțiune contravențională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost și inculpatul Safir Ciprian (n.r.-administratorul unei firme de construcții), care a semnat procesul-verbal de sancțiune contravențională falsificat, atestând în fals aplicarea de către agentul constatator a sancțiunii contravenționale principale a avertismentului, în loc de sancțiunea contravențională principală a amenzii”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
În 30 decembrie 2014, Iulian Munteanu l-a determinat pe inculpatul Romică Huhurez să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire în municipiul Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire
Anchetatorii îl mai acuză pe fostul șef al Biroului Poliției Rutiere Vaslui că, în iunie 2015, a ”deturnat realitatea” în cazul unui accident în care au fost implicați un polițist și inculpatul Zamfir Marius Cristian, administrator al unei societăți comerciale, în sensul că i-a suspendat permisul de conducere agentului de poliție, deși vinovat de producerea accidentului a fost omul de afaceri.
De asemenea, procurorii DNA arată că Iulian Munteanu ar fi primit materiale de construcții, sticle cu șampanie și îmbrăcăminte, pentru a interveni la un angajat de la RAR pentru urgentarea unei inspecții tehnice și la un coleg din alt județ pentru ca polițistul de acolo să soluționeze cu celeritate un dosar penal. În octombrie 2015, Munteanu, la instigarea inculpatului Sava Ionuț, ”a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava să beneficieze de o despăgubire mai mare”.
Conform anchetatorilor, în 8 aprilie 2015, inculpatul Mihai Axente, în calitate de comisar-șef la Poliția Română a primit de la fostul șef al Biroului Rutier Vaslui Iulian Munteanu carne de miel și vin de diverse sortimente și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui pat din lemn de esență frasin, pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și a nu aplica eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond făcut în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015. Patul a fost confecționat gratuit de către inculpatul Zamfir Marius-Cristian la propunerea lui Iulian Munteanu și dat lui Mihai Axente de la IGPR, printr-un intermediar, în 10 iunie 2015. (Ionuț PREDA)