Est News

Cresc taxele în piața unde comercianții acoperă legumele cu pături ca să nu degere!

Lovitură grea pentru comercianții din Piața „Sf. Ilie” din Bârlad. Taxele, și așa mari, vor fi majorate de luna viitoare, ceea ce reprezintă o nouă lovitură, nu doar pentru cei care vând legume și în piață, dar și pentru bârlădeni, cei care vor regăsi această majorare în prețul produselor pe care le cumpără. Dacă până acum taxa lunară pentru o tarabă era de 390 de lei, de la 1 februarie taxa de închiriere va fi mai mare cu 60 de lei.

Vestea vine ca un trăznet acum, după ce piețarii au înregistrat pierderi în urma gerului de la începutul lunii. Din cauza condițiilor improprii de depozitare și vânzare a mărfii, în perioadele foarte geroase comercianții au fost nevoiți să renunțe să mai vină cu marfă în piață, iar cumpărătorii au fost nevoiți să aleagă supermarketurile ca surse de aprovizionare.

Încet dar sigur, creșterea taxelor va duce la reducerea numărului producătorilor agricoli, și așa slab reprezentați în piețele din Bârlad. Piețarii care au închiriat încă din decembrie tarabe pentru luna februarie vor fi nevoiți să achite luna viitoare o diferență, altfel nu vor mai putea vinde la taraba închiriată în avans.

Eu am închiriat în decembrie două tarabe pentru luna ianuarie și văd că nu am plătit mai mult. Pe ianuarie, taxa rămâne neschimbată dar de luna viitoare va crește cu 60 de lei. Cei care vând pungi la tarabe vor plăti doar cu 30 de lei mai mult”, ne-a spus un comerciant de legume.

Vasile Ciochină, directorul Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) Bârlad, a declarat pentru Est News că nu este vorba despre o creștere a taxelor, ci despre o reducere a bonificației aplicate celor care închiriază anticipat tarabele pentru cel puțin o lună.

Taxele pentru închiriere rămân aceleași, numai că, în cazul celor care închiriază anticipat tarabele, nu li se mai aplică bonificația (reducerea) de 20% ci de doar 5%. Taxa pentru închirierea pe zi a tarabelor rămâne aceeași, 16 lei”, a declarat Vasile Ciochină.

Cei care au închiriat din decembrie tarabe pentru toată luna ianuarie au fost în pierdere față de cei care au optat să închirieze doar în anumite zile tarabele. Comercianții care au vrut să nu-și piardă locul nu au fost inspirați, pentru că vremea geroasă le-a adus pierderi. Timp de aproape zece zile din prima lună a anului, piețarii nu au putut veni cu marfă și nici nu li s-a restituit taxa pentru perioada în care nu au folosit tarabele.

Dacă piețarii au înțeles decizia administrației pieței de a majora taxele, ei nu înțeleg de ce nu se schimbă și condițiile în care își desfășoară activitatea. De ani de zile se plâng de frigul și curentul care pe unii i-au îmbolnăvit, și așteaptă de la ce care conduc piața să ia măsuri pentru amenajarea acesteia.

Nu ne plângem în zadar, vrem niște condiții omenești, în care să poți să-ți vinzi marfa. Nu dorim instalații de încălzire sau tarabe moderne, cum sunt în alte orașe, ci doar să nu mai suferim de frig iarna. O piață acoperită ar putea rezolva simplu problema. Să știți că nu doar noi avem de pierdut dacă ne îmbolnăvim sau ne îngheață marfa, dar și cumpărătorii. Odată cu noi, și ei se plâng de curent și de marfa tot mai puțină prezentă pe tarabe în anumite perioade ale iernii. Este, până la urmă, un mod de a alunga clienții și mai ales producătorii”, a spus cu năduf un comerciant ce vindea ieri cartofi.

Piețarii speră că odată cu majorarea taxelor se vor realiza și câteva investiții în Piața „Sf. Ilie”, adică o piață în care să se desfășoare un comerț civilizat.

Vasile Ciochină ne-a declarat că în acest moment se lucrează la un proiect de modernizare a pieței, care prevede montarea de geamuri termopane și uși culisante și de aparate frigorifice în hala de lactate, investiție care este estimată la 1.200.000 de lei. Aceste lucrări de modernizare vor fi realizate în măsura în care Administrația Piețelor sau chiar Primăria vor putea aloca sumele necesare. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version