Un număr de 130 de persoane din județul Vaslui au solicitat în cursul anului trecut sprijin pentru internarea în centre de primire în regim de urgență a victimelor violenței domestice, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.
Au beneficiat de îngrijire în astfel de instituții de ocrotire 47 de femei și 83 de copii. O victorie mare constă în faptul că din ce în ce mai multe femei, mai ales cele din mediul rural, sunt mai informate și cer ajutor atunci când sunt victime ale violenței. Din păcate însă doar o parte depășesc situațiile, iar altele revin în centre.
“Mamele sunt primite în regim de urgență în astfel de centre și nu pot sta foarte mult. Femeile beneficiază de consiliere psihologică și discută cu personalul nostru specializat despre ceea ce intenționează să facă pe viitor și cum trebuie să gestioneze situațiile conflictuale, deoarece trebuie să recunoaștem că majoritatea se întorc în familie, alături de partenerii care au fost violenți. Avem o colaborare foarte bună cu autoritățile locale. Am organizat permanent acțiuni privind violența în familie. Chiar dacă multe dintre femei au o reținere să mărturisească faptul că sunt victime ale violenței domestice, ori de frica soților agresivi, ori din cauza faptului că se simt jenate sau chiar vinovate pentru ceea ce li se întâmplă, constatăm că de la un an la altul sunt din ce în ce mai multe femei care cer ajutor pentru ele și pentru copiii lor, atunci când partenerii sunt agresivi”, a declarat Ionel Armeanu Ștefănică, directorul general al DGASPC Vaslui. (G.P)