Est News

Onor conducătorilor – județul nostru, pe ultimul loc în țară în ceea ce privește puterea de cumpărare a populației, cu 3.054 euro pe an/cap de locuitor

Județul nostru este pe ultimul loc în țară în ceea ce privește puterea de cumpărare, cu un venit anual de 3.054 de euro/ cap de locuitor, după scăderea taxelor și contribuțiile sociale. În aceste condiții, un vasluian are o putere de cumpărare de două ori mai mică decât un bucureștean și de 20 de ori mai scăzută față de un locuitor din Liechtenstein.

Locuitorii județului nostru sunt cei mai săraci din România. O demonstrează un studiu de specialitate întocmit pe anul 2016, pe baza raportărilor Comisiei Europene, de către compania de cercetare GfK, care arată că Vasluiul este pe ultimul loc în țară în ceea ce privește puterea de cumpărare. Astfel, un locuitor de la noi din județ are un venit anul disponibil de 3.054 de euro, după scăderea taxelor și contribuțiilor sociale. Prin aceste cifre, județul nostru este cu 28% sub media pe țară și la aproximativ același nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei și Macedoniei, care ocupă pozițiile 35 și 36 în Europa în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Comparativ cu alte zone din țară, Vasluiul este la mai puțin de jumătate față de municipiul București, care stă cel mai bine la acest capitol. Raportat, însă, la nivel european, un vasluian are o putere de cumpărare de 20 de ori mai mică decât un locuitor din Liechtenstein.

În clasamentul național, primele cinci poziții sunt ocupate de București (6.288 euro/cap de locuitor) și județele Timiș (4.987 euro), Cluj (4.931 euro), Ilfov (4.916 euro) și Brașov (4.537 euro). Județele aflate în top 10 sunt de fapt singurele cu o putere de cumpărare peste media națională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta.

În privința României la nivel European, țara noastră se afla anul trecut pe locul 33, din 42 de țări europene, la capitolul putere de cumpărare, cu o medie de venit disponibil pe cap de locuitor de 4.181 de euro, în creștere cu 12% față de anul anterior.

Potrivit cercetării ”Puterea de cumpărare în Europa 2016”, în ierarhia europeană, primele trei poziții sunt ocupate de Liechtenstein (cu 63.011 euro), Elveția (42.300 euro) și Luxemburg (30.248 euro), în timp ce, la polul opus, se situează Belarus, Republica Moldova și Ucraina. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană, iar în comparație cu anul precedent, acesta a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version