Nemulțumire mare în rândul comercianților din Piața „Sf. Ilie” din Bârlad, după ce Administrația Piețelor le-a redus bonificația celor care închiriază anticipat tarabe. Puși în fața faptului de a achita aproape 60 de lei în plus pentru o tarabă și sătui de atitudinea directorului Vasile Ciochină, care nu le asculta doleanțele, câțiva comercianți au mers ieri la Primărie pentru a discuta cu edilul șef al orașului. Acesta i-a primit, i-a ascultat și le-a promis că, începând de la anul, se va reglementa situația în privința taxelor din piață.
Comerciantul și-a manifestat îngrijorarea că dacă lucrurile nu vor fi remediate, numărul celor care vor veni să vândă în piață va scădea vertiginos, iar bârlădenii vor găsi tot ai greu fructe și legume direct de la producători. Deja, de la începutul anului, au plecat șapte comercianți și tot atâția se gândesc să-și încheie socotelile cu piața.
„Am întrebat și noi alți comercianți din zona Moldovei și așa am aflat că în piața din Bârlad sunt unele dintre cele mai mari taxe, în vreme ce prețurile mărfii sunt dintre cele mai mici. Când vine vorba de condiții, se ridică din umeri. Nu se găsesc bani. Numai societatea mea plătește anual la Direcția Piețelor 50.000 de lei. Bani se fac totuși”, a mai adăugat Cătălin Sofronie.
Comercianții veniți ieri la Primărie au lăsat să se înțeleagă că de când se află Vasile Ciochină la conducerea Direcției de Administrare a Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor (DAPPC) a început încet, dar sigur, ruinarea lor. Aceștia spun că au început să aibă probleme și cu organele de control, tot din cauza Administrației Piețelor.
De condițiile vitrege din timpul iernii au aflat și cei de la Poliția Economică atunci când au dorit să verifice casele de marcat și n-au avut cum pentru că erau înghețate bocnă. Piețarii nu au putut fi amendați pentru că respectivele case de marcat nu aveau cum să funcționeze.
„Sunt unii dintre noi care vor să vină la piață și în zilele declarate libere, cum a fost, de exemplu, 24 Ianuarie. Din păcate, nu pot pentru că nu au voie să folosească propriul cântar ci doar pe cel închiriat de la piață. Cum domnii sunt liberi, nu avem de unde închiria, așa că suntem nevoiți să renunțăm. Și așa înregistrăm pierderi”, a mai spus Cătălin Sofronie.
Delegația comercianților din Piața „Sf. Ilie” așteaptă ca Primăria Bârlad să le dea o mână de ajutor. Până una-alta, supermarketurile sunt tot mai atractive pentru cumpărătorii care găsesc fructe și legume în stare bună, iar piața, mai ales pe timpul iernii, rămâne doar o alternativă de aprovizionare atunci când este marfă din belșug și neafectată de ger.
Vasile Ciochină declara în urmă cu câteva zile pentru Est News că se lucrează la un proiect de modernizare a pieței, dar nu a putut preciza și când acesta va deveni realitate. (Mihaela NICULESCU)