Biblioteca „Stroe S. Belloescu” din Bârlad a organizat sâmbătă, 28 ianuarie, o lansare de carte inedită. Autorul volumului „Jilava – o radiografie socială a unui penitenciar” este bârlădeanul Lucian Rotariu, cercetător și sociolog la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, fost elev al Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu”.
Prezentarea cărții a revenit profesorului Andrei Huiban, care predă sociologie la Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu”, autorul fiind unul dintre foștii săi elevi. Volumul „Jilava – o radiografie socială a unui penitenciar” este o realizare științifică importantă în domeniul cunoașterii și explicării universului penitenciar, o radiografie a instituției penitenciare din România, în special.
„Autorul face dovada unor reale și certe calități de cercetător și fin observator al mediului carceral, reușind să definească și să explice principalele roluri și mecanisme ale penitenciarului și să prezinte o serie de secvențe relevante ale acestui mediu. Contribuțiile științifice și originale ale lui Lucian Rotariu se bazează pe o cercetare realizată de acesta, în cadrul Penitenciarului București – Jilava, asupra unui lot de persoane private de libertate”, menționează în prefața cărții prof. univ. dr. Dan Banciu.
Cercetarea sociologului bârlădean a fost făcută pe un lot de 38 de persoane, cu vârste între 22 și 59 de ani, încarcerate la Jilava, profilul respondenților fiind în funcție de vârstă, recidive, status matrimonial, educație, vizite.
Rotariu a obținut doctoratul în 2015, cu teza „Penitenciar: roluri, mecanisme și secvențe instituționale”. A publicat o serie de lucrări științifice printre care „Dreptul la vizită”, „Ultima rațiune a libertății – închisoarea. Alegeri, obișnuințe și evadări cotidiene în spațiul carceral”, „Așteptările persoanelor private de libertate înainte de eliberare” și volumul „Studii și aspecte teoretice în universul penitenciar”. (Mihaela NICULESCU)