Numărul copiilor din județ preluați din familii din cauza neglijării și abuzului părinților este în creștere continuă, în medie cu o sută de cazuri pe an. În aceste condiții, la ora actuală, 3.000 de minori se află în grija asistenților maternali plătiți de stat sau în centre de plasament.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui se confruntă cu o situație îngrijorătoare de creștere a cazurilor de copii care sunt preluați din familiile naturale din cauza neglijării și abuzului manifestate de către părinți. Astfel, numărul minorilor care ajung în îngrijirea familiei extinse, a asistenților maternali și în centrele de plasament crește anual cu aproximativ o sută de cazuri. În consecință, la ora actuală, sunt nu mai puțin de 3.000 de copii care beneficiază de servicii plătite de DGASPC, la care se mai adaugă alți aproape 500 de copii care, anual, primesc îngrijiri în centre de recuperare, de îngrijire de zi sau de recuperare.
”Din păcate, cu toate eforturile depuse de specialiștii noștri, numărul copiilor preluați în sistemul de protecție este tot mai mare de la an la an. În majoritatea cazurilor, este vorba de neglijare, în special pe fondul situației financiare precare a părinților. Nu de puține ori, o problemă majoră o reprezintă consumul de alcool al părinților. De aceea, considerăm că autoritățile locale ar trebui să se implice mai activ pentru conștientizarea părinților, să-i învețe să dezvolte resurse”, ne-a declarat Diana Oțel, asistent social în cadrul DGASPC Vaslui.
Din cei 3.000 de copii aflați în sistemul de protecție a copilului, 1.739 sunt în îngrijirea asistenților maternali, 740 se află în plasament la rude de până la gradul IV și 129 în îngrijirea altor familii. Alți 321 de copii beneficiază de servicii de tip rezidențial în centre de plasament, apartamente, centre maternale, de primire în regim de urgență sau de tip respiro. (Ionuț PREDA)