Est News

O nouă premieră la Teatrul „Victor Ion Popa”

Iubitorii bârlădeni ai Thaliei au motiv de bucurie. Sâmbătă, 18 februarie, la ora 18.30, pot viziona o nouă premieră, a treia din această stagiune teatrală, spectacolul cu piesa „Pacea cu zmeii”, de Valeriu Butulescu. Este o comedie a cărei acțiune are loc în zilele noastre, regizată de Dorin Mihăilescu, scenografia fiind semnată de Sandu Maftei.

Cei care vor da viață personajelor piesei sunt: George Sobolevschi (Făt – Frumos), Oana Florea (Ileana Cosânzeana), Lucian Arhire (Zmeul zmeilor), Alexandru Savu (Pepelea) și Bogdan Manolache (Calul). Actorul Bogdan Manolache debutează într-o premieră, după ce, în toamnă l-a înlocuit pe Sergiu Moraru în „Jocul de-a vacanța”.

„Spectacolul, cu subtitlul «Poveste de adormit adulții», este o comedie în care se reinterpretează basmul clasic «Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana». Cele două personaje celebre sunt surprinse într-o ipostază cotidiană, preocupați de banalitatea traiului de zi cu zi. Basmul este, cumva, răsturnat – palatul este o garsonieră, Ileana nu mai este o tinerică, iar numele de Făt-Frumos nu este suficient pentru a plăti facturile. Întreaga acțiune se desfășoară în jurul lui Făt-Frumos, acum șomer, care nu dorește / nu poate să accepte realitatea. Cu mult umor și sarcasm, acțiunea aduce în prim plan nerozia, mândria, neacceptarea condiției”, ne-a spus Teodora Spânu, secretar literar al Teatrului „Victor Ion Popa”.

Valeriu Butulescu s-a născut pe data de 9 februarie 1953, în satul Preajba, Județul Gorj. A studiat la Institutul de Mine din Petroșani, apoi la instituții de învățământ superior din Polonia, la Lodz și Cracovia. A absolvit Academia de Mine și Metalurgie, la Cracovia, în Polonia în 1979. Este doctor în științe inginerești din anul 2001. Valeriu Butulescu este poet, prozator, traducător și autor de aforisme, publicând zeci de cărți în țară și străinătate. Aforismele sale au fost traduse în 50 de limbi. Este inclus în „Istoria contemporană a limbii române” și a primit o serie de premii. Este membru al Uniunii Scriitorilor.

În ianuarie 1990 a înființat săptămânalul Semnal, prima publicație particulară din Valea Jiului și publicația de umor politic Papagalul. Debutul editorial, în 1985, cu volumul de aforisme Oaze de nisip, publicat la Editura Litera din București. A debutat ca dramaturg în 1993, cu comedia Hoțul cinstit, pe scena Teatrului Dramatic din Petroșani. A publicat treizeci de volume de eseuri, poezie, teatru, traduceri. O largă popularitate au câștigat aforismele sale, fiind traduse și publicate în cincizeci de limbi și apreciate de mari personalități și președinți de state. A scris și a publicat unsprezece piese de teatru, dintre care opt i-au fost puse în scenă. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version