Meșterul popular bârlădean Dan Horgan a devenit expert cu acte în regulă în conservarea și restaurarea lemnului și lemnului etnografic. Pasionat de arta populară autentică încă din 1991, Dan Horgan a devenit restaurator și, în cele din urmă, a reușit să-și îndeplinească visul, obținând atestat de
„După o strădanie de aproximativ șapte ani, am reușit să obțin acreditarea de expert. Nu mi-a fost foarte ușor, pentru că înainte de a deveni expert a trebuit să obțin diploma de restaurator. Partea cea mai grea a fost legată de orele de practică. Pentru a deveni restaurator a trebuit să fac 1.500 de ore de practică de restaurare, iar pentru asta a trebuit să mă deplasez în alte localități, la muzee din București, Iași și Sibiu. Ar fi fost mai simplu să fac aceste ore de practică la Muzeul «Vasile Pârvan», dar acest lucru nu a fost posibil. Muzeul de la noi din oraș nu a dispus de fonduri pentru procurarea suplimentară de substanțe folosite în restaurare, ceea ce ar fi însemnat ca eu să suport cheltuielile pentru aceste soluții. Prin urmare, am preferat să colaborez cu muzee care mi-au oferit posibilitatea de a face practică gratis. Obținerea atestatului de expert este pentru mine o satisfacție profesională deosebită, care a meritat strădania”, a declarat Dan Horgan pentru Est News.
Meșterul popular Dan Horgan are de acum încolo, așadar, nu doar posibilitatea de a realiza obiecte de artă populară autentică, dar și competența
„Este important ca cei care vin la expert să știe exact care este valoarea obiectului, vechimea și dacă eventuală restaurare pe care a solicitat-o a fost făcută profesionist. De multe ori, o restaurare făcută incorect poate reduce valoarea obiectului de zeci sau chiar sute de ori”, a mai adăugat Dan Horgan.
În cei 25 de ani în care meșterul popular a creat mii de obiecte de artă populară, de la icoane de vatră până la măști și ouă încondeiate, acesta a insuflat dragostea pentru tradiția populară autentică în inimile a sute de elevi. Actualmente, Dan Horgan este profesor la Clubul Copiilor „Spiru Haret” din Bârlad, în cadrul Cercului de Artă Populară. (Mihaela NICULESCU)