Est News

Val de incendii provocate de coșurile de fum !

Temperaturile scăzute de la sfârșitul săptămânii trecute au făcut ca populația să suprasolicite mijloacele de încălzire locală, fapt care, coroborat cu nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării acestora, au condus la generarea mai multor incendii. Din fericire, în urma evenimentelor produse la locuințe s-au înregistrat doar pagube materiale, fără a se produce și pierderi de vieți omenești.

Împrejurările determinante ale incendiilor produse la sfârșitul săptămânii au fost legate de necurățarea periodică a funinginii depuse pe coșurile de fum, neîntreținerea coșurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea față de materialele combustibile din structura acoperișurilor și planșeelor (grinzi, căpriori), precum și neasigurarea etanșării burlanelor și coșurilor de fum.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui a fost solicitat sâmbătă dimineață să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Mărășeni, comuna Ștefan cel Mare. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, la fața locului s-a deplasat Detașamentul de Pompieri Vaslui, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și șase subofițeri. Flăcările au distrus circa 1 metru pătrat (m.p.) de tavan și 2 m.p. din peretele locuinței. În seara aceleiași zile Secția de Pompieri Huși a fost nevoită să intervină, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și șase subofițeri, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință de pe strada Erou Ursan din municipiul Huși. A ars funinginea depusă pe coșul de fum și aproximativ 1 metru liniar grindă din lemn de la acoperișul casei.

Duminică dimineață, un echipaj de pompieri din cadrul Secției Huși, a intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o acoperișul unei case din localitatea Epureni, comuna Duda – Epureni. Au ars depunerile de funingine depuse pe coșul de fum și circa 1 m.l. grindă din lemn de la acoperișul casei. Spre seară pompierii hușeni au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la coșul de fum a unei locuințe de pe strada Episcopiei din municipiul Huși. Au ars depunerile de funingine depuse pe coșul de fum și circa 1 m.l. scândură din lemn de la astereala acoperișului. Tot duminică seară, două echipaje de pompieri au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la o casă din localitatea Șofronești, comuna Todirești. Pentru localizarea și lichidarea acestuia s-au două autospeciale de lucru cu apă și spumă, cu 10 subofițeri, care au acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. La sosirea la fața locului, incendiul se manifesta atât la acoperișul casei, cât și în interiorul locuinței. Flăcările au distrus aproximativ 50 metri pătrați acoperiș din carton bituminat și tablă, pe astereală din lemn, un dulap, o ușă și diverse textile.

În dimineața zilei de ieri ISU Vaslui a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Pușcași, comuna Pușcași. Pentru localizarea și lichidarea incendiului, la fața locului s-a deplasat Detașamentul de Pompieri Vaslui, cu o autospecială de stingere și șase subofițeri, care au acționat în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună. În momentul sosirii pompierilor militari, incendiul se manifesta în interiorul locuinței, la soba cu acumulare de căldură, cu posibilitate de propagare la întreaga casă. Flăcările au distrus aproximativ 2 m.p. planșeu din scândură și au fost degradate soba, coșul de fum și circa 4 m.p. planșeu din scândură.

Condiții ce trebuie respectate pentru asigurarea securității la incendiu

Verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii. Coșurile de fum trebuie curățate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare. Coșurile de fum trebuie izolate termic față de materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului ( grinzi, astereală de lemn și alte asemenea).

La străpungerea planșeelor combustibile, elementele de lemn ale planșeelor trebuie sa fie distanțate la cel puțin 24 cm de la fața interioară a coșului de fum (completarea spațiului dintre coș și planșee se realizează cu materiale termoizolatoare incombustibile). Când coșurile sunt lângă pereți de lemn sau alte materiale combustibile, se lasă între perete și coș un spațiu de cel puțin 10 cm, protejând în același timp peretele cu materiale rezistente la foc.

În podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, ca să se poată observa cu ușurință eventualele fisuri. În spațiile cu pericol de incendiu și explozie, nu se folosesc burlane din tablă pentru evacuarea fumului. Se interzice folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereții combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;

Totodată, având în vedere că în perioada următoare județul Vaslui se află sub atenționare cod galben de vreme geroasă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al județului Vaslui face un apel către toți cetățenii să manifeste maximă prudență în utilizarea sistemelor de încălzire și a coșurilor de fum. (G.P)

Exit mobile version