Care sunt concluziile comisiei speciale din cadrul Primăriei Bârlad în urma controalelor efectuate în rândul chiriașilor locuințelor sociale și a celor ANL? Deocamdată, nu am reușit să aflăm oficial mare lucru, întrucât informațiile de la Primărie nu se pot obține cu una, cu două, fiind nevoie de zile și săptămâni pentru un răspuns. Funcționarii publici nu se mișcă decât cu viteza melcului atunci când vine vorba de informații solicitate de presă. Cei de la Biroul de presă spun că sunt presați de timp, iar intrarea la primar pentru obținerea acordului acestuia este anevoioasă, întrucât problemele urbei sunt multe iar timp pentru ziariști, nu prea.
Totuși, din surse neoficiale, am aflat că din comisia de verificare a legalității ocupării spațiilor locative sociale și ANL fac parte mai mulți reprezentanți ai Primăriei, printre care Constantin Cocoloi, responsabil Fondul locativ, Olga Ungureanu, șefa Serviciului Gospodărie Comunală și Locativă și Costel Tudor, consilierul personal al primarului. Întrebat, ieri, de reporterul Est News despre acest subiect, Costel Tudor a spus că nu știe nimic. Ori nu a vrut să comunice, ori nu știa că face parte din comisie. Tot neoficial, am aflat că această comisie, înființată în toamnă, nu a verificat nici până acum dacă cei care ocupă unitățile locative ANL îndeplinesc condițiile legale. În schimb, a verificat chiriașii de la blocul nr. 1 (fost CFR), bloc de locuințe sociale, constatând că 12 garsoniere sunt ocupate ilegal, urmând ca cei în cauză să fie evacuați deîndată ce vremea se va încălzi.
Este posibil ca, tot în primăvară, să fie verificați și cei din locuințele ANL, mai ales că primarul Dumitru Boroș declara în urmă cu câteva luni că va merge personal din ușă în ușă pentru a afla dacă există locuințe ocupate ilegal.
Ca urmare a neprezentării unor chiriași, în vara trecută, pentru reînnoirea contractelor de închiriere, primăria a acționat în instanță pe cei aflați în această situație. Înainte de anunțata reînnoire a contractelor, câțiva chiriași ANL au predat de bună voie locuințele, acestea fiind repartizate la cinci familii, aflate de ani de zile pe lista de așteptare. Repartizarea celor cinci locuințe a fost deja aprobată în ședința de Consiliu de luna trecută, așteptându-se acum validarea de la Prefectură.
Acestea sunt informațiile aflate „pe surse”, pentru că oficial nu am primit nici un răspuns de la Biroul de presă, până la închiderea ediției. Problema nu este lipsită de interes pentru bârlădeni, având în vedere că peste jumătate dintre cele 70 de persoane care au venit marți în audiență la primar solicitau locuințe. O intensificare a activității comisiei de verificare ar fi necesară pentru aflarea numărului real de locuințe disponibile, atât sociale cât și ANL.
Slaba comunicare pe care Primăria Municipiului Bârlad o are cu mass-media poate fi înțeleasă până la un punct, dincolo de care putem suspecta lipsa de interes pentru informarea cetățenilor, lipsa respectului pentru ziariști și chiar ascunderea adevărului. (Mihaela NICULESCU)