de Răzvan CĂLIN
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a anunțat declanșarea campaniei de recoltare de probe de sânge, simultan cu cea de vaccinare anticărbunoasă la cabaline. Cele două campanii se vor derula în perioada februarie – aprilie, însă doar cabalinele cu vârsta mai mare de șase luni vor fi supuse testului de recoltare sânge. Testele de sânge sunt efectuate anual (ca și vaccinarea anticărbunoasă) și sunt o operațiune profilactică prin care se urmărește evitarea îmbolnăvirii efectiveor de cabaline din județ cu Anemia Infecțioasă.
Costul manoperei de recoltare a probelor de sânge, costul analizelor de laborator, vaccinul anticărbunos, cât și manopera de vaccinare sunt suportate de la bugetul de stat. În schimb, medicii veterinari atrag atenția că vor fi testați și vaccinați doar caii microcipați. Data efectuării acțiunilor va fi stabilită și anunțată proprietarilor de cabaline de către fiecare medic veterinar de la circumscripțiile sanitare veterinare de asistență, proprietarii de animale fiind obligați să se prezinte cu animalele la locul și data stabilită de medicul veterinar. Refuzul de a se prezenta sau de a accepta efectuarea acțiunilor se sancționeaza conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare.
Anemia infecțioasă ecvină (AIE) este o boală infectocontagioasă, virală, ce afectează ecvinele având o lungă durată evolutivă, uneori cu faze acute, dar cel mai adesea rămâne inaparentă pe toată durata vieții animalului. Boala se sfârșește prin moarte, iar la examenul necropsic se constată starea anemică, numeroase hemoragii și afectarea organelor interne (splină, ficat, rinichi etc). Perioada de incubație variază de la câteva zile la câteva luni. Forma supraacută o fac mai ales animalele tinere din focarele noi de boală. Se manifestă prin febră (40-41oC), stare generală gravă, decubit, uneori diaree hemoragică. Durata bolii este de 2-3 zile.
Forma acută apare de obicei în focarele noi de boală. Debutează prin febră (39-40oC) care se menține în platou până la moarte sau la trecerea în forma cronică (10-30 zile). Uneori febra înregistrează perioade scurte de remisiune (1-4 zile).
După aproximativ o săptămână de la apariția febrei se observă agravarea stării generale, urmată de tulburări cardiovasculare manifestate prin: puls accelerat (60-90/min.), slab, aritmic, șoc cardiac, tahicardie de efort și edeme (în regiunea substernală, abdominală, membre posterioare etc.). Se mai observă tulburări respiratorii, digestive și ale aparatului urinar. Iepele gestante avortează adesea, iar mortalitatea ajunge la 80%.
Forma subacută este cea mai frecventă formă evolutivă. Febra este de tip recurent cu accese febrile de 2-7 zile și intervale de 3-15 zile, rar 20-30 zile. Simptomatologia este ca și la forma acută, dar mai ștearsă. Între accesele febrile, starea generală se ameliorează. Durata bolii este de 1-3 luni.
Forma cronică se întâlnește în focarele vechi de boală. Febra este de tip intermitent, cu accese febrile (39-40oC), de câteva ore până la 4-5 zile, despărțite de intervale de remisiune de câteva luni. Manifestările clinice sunt șterse. Se observă: dispnee, tahicardie, astenie, slăbire progresivă până la cașexie. Durata bolii este de la câteva luni la câțiva ani.
Forma latentă se caracterizează doar prin pusee termice de foarte scurtă durată (câteva ore), care de obicei trec neobservate, fără alte semne clinice.
Caii găsiți infectați sunt evaluați și sacrificați, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinație fiind tăierea în abatoare (aprobate și nominalizate sanitar veterinar) și cu documente de adeverire a proprietății și sănătății animalelor, emise de primării și medicii veterinari împuterniciți pentru localitatea respectivă.