de Răzvan CĂLIN
”Câte belele,/Câte bube rele,/Toate-‘n capul babei mele!”, spune un proverb mai vechi mai vechi de-al românilor, care, din păcate, se potrivește de minune situației din județul nostru. Ocupant al unor locuri fruntașe la capitolul sărăcie, șomaj, infrastructură dezastruoasă, nivel scăzut al investițiilor externe (aproape inexistent), Vasluiul nu se dezminte, din păcate, și își mai trece în cont un record negativ: locul I pe țară în ceea ce privește numărul cazurilor de infracțiuni la viața sexuală.
Oricât ne-am dori să nu fie așa, din nefericire, realitatea este că și în 2016 în județul Vaslui s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infracțiuni de acest gen, începând de la violuri, act sexual cu un minor și terminând cu exploatare sexuală sau pornografie infantilă. Această crudă realitate reiese negru pe alb din statisticile întocmite de specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Este al cincilea an în care Vasluiul este în fruntea acestui top rușinos. Din ultimii șase ani, doar în 2015 a figurat județul nostru pe locul II. În rest, s-a menținut ani la rând pe podiumul acestui nefast clasament. În 2016, spre exemplu, s-au înregistrat în județul Vaslui nu mai puțin de 165 de infracțiuni la viața sexuală. Dintre acestea, 83 au fost cazuri în care victimele au fost minori, iar restul au fost persoane adulte. De altfel, această recrudescență a infracțiunilor la viața sexuală a fost oglindită în repetate rânduri și în mass-media locală. Multe dintre cazuri au stârnit valuri de revoltă în rândul opiniei publice la nivel național.
Tot statisticile mai arată că județul nostru ocupă un loc fruntaș și în ceea ce privește numărul cazurilor de neglijare a copiilor, abuz fizic, abuz emoțional și exploatare pentru comitere de infracțiuni, cu 171 de cazuri înregistrate în 2016.
Violul este tot una cu crima!
Specialiștii din sistemul de protecție socială pun această situație pe seama mai multor factori. Pe de o parte, vorbim de impactul negativ pe care îl are nivelul scăzut de trai din această regiune. În același timp, se vorbește despre un grad ridicat de promiscuitate și lipsa unei educații sănătoase, mai ales în mediul rural. Căci, din păcate, multe dintre infracțiunile la viața sexuală sau cazurile de abuz sau neglijență la adresa minorilor se petrec în cătunele vasluiene. Totodată, indiferent că vorbim de mediul urban sau rural, familiile dezmembrate sau lipsa de relaționare dintre părinți și copii este iarăși un factor ce favorizant pentru apariția unor astfel de fenomene infracționale.
Nu în ultimul rând, susține psihologul Brătianu, lipsa unei politici comune coerente la nivelul județului în baza căreia să acționeze toate instituțiile statului în astfel de cazuri, este iarăși o cauză importantă: ”La nivelul județului Vaslui se impune implementarea unei strategii comune care să fie pe agenda tuturor instituțiilor abilitate să intervină în astfel de cazuri. Nu avem un mecanism real de intervenție în caz de urgență. De multe ori, ca să demonstrezi un caz real de abuz sexual îți trebuie ani buni de muncă”.
Un rol deloc lipsit de importanță îl joacă și lejeritatea sistemului penal, mai ales atunci când vine vorba despre viol. Vorbim despre faptul că un individ poate scăpa nepedepsit după ce a violat o femeie sau o minoră pentru că victima își retrage plângerea și automat dispare și răspunderea penală pentru autor. Sunt de acum celebre cazurile unor indivizi din Bârlad (Andrei Spiridon și Flaviu Lupu) care au scăpat (sau sunt pe punctul de a scăpa) de acuzațiile de viol tocmai pentru că victimele și-au retras plângerile în cele din urmă.
”Violul este asociat unei forme de crimă și de aceea între aceste două infracțiuni trebuie pus egal! Apoi, trebuie făcut în așa fel încât violul să nu mai poată fi cumpărat de oricine și oricum. Cum se întâmplă acum, când victimele sunt supuse la tot felul de presiuni pentru a le face să renunțe la plângerea lor. Indivizii care comit astfel de fapte reprobabile, cu urmări și sechele înfiorătoare pentru victime (de cele mai multe ori, pentru tot restul vieții lor!), ar trebui să răspundă în fața justiției!”, a mai spus Brătianu.