Est News

Povești de adormit copiii fără casă ai Bârladului. Vești de la București despre locuințele ANL

Peste 450 de bârlădeni așteaptă de ani de zile să le fie repartizată o locuință ANL. Deși în ultimii ani primarii orașului au dat asigurări că Agenția Națională a Locuinței (ANL) va finanța lucrările la cele trei blocuri începute în 2008 în Bariera Puiești, realitatea a demonstrat că toate asigurările au fost doar vorbe în vânt.
Săptămâna trecută, primarul Dumitru Boroș s-a întors de la București cu sacul plin de promisiuni, după ce a bătut la ușa ANL: „Am fost personal la București la ANL și am abordat problema celor 120 de unități de locuit care au fost începute cu mulți ani în urmă, în zona Bariera Puiești. Avem toate asigurările că vom avea aceste locuințe, ni s-a promis că banii vor fi alocați la sfârșitul lui 2017 sau cel mai posibil în 2018.
Cele câteva sute de bârlădeni așteaptă cu sufletul la gură să-și trăiască visul suprem: acela în care vor fi anunțați că au primit un acoperiș deasupra capului și nu vor mai fi nevoiți să-și târâie dintr-o casă în alta valizele și mobila. Rezolvarea amară a acestei situații este, cel puțin în momentul de față, decesul vreunui chiriaș la stat sau evacuarea vreunuia pentru neplata chiriei.
Anual, lista cu persoanele aflate în căutarea unei locuințe ANL se actualizează, dar în același timp se și schimbă pentru că cei care au depus cereri cu ani în urmă nu se mai regăsesc pe liste întrucât nu mai întrunesc unele criterii, în special cel legat de vârstă.
Construcția celor patru blocuri date în folosință de această agenție în ultimii ani, la Bârlad, a făcut ca speranțele bârlădenilor să crească. Este vorba de blocul de pe strada Victor Ion Popa (2002), cele două blocuri din zona fostei fabrici de cărămidă (Cărămidărie) și cel de pe strada Lirei. Mai cu seamă după ridicarea acestuia din urmă (singurul construit de la zero), numărul cererilor a explodat.
Practic, din 2002, aproape 1.000 de bârlădeni au depus cereri pentru repartizarea unei locuințe ANL. Dezamăgirea ulterioară a fost pe măsură. Iluzionați de anunțul că încă două blocuri vor fi construite, bârlădenii fără casă au făcut coadă la Registratura primăriei, cu cererile în mână.
Promisiunile populiste ale politicienilor au hrănit visele bieților tineri cu ideea că vor fi ridicate două blocuri însumând 120 de apartamente, la intrarea în cartierul Bariera Puiești. Surle, trâmbițe, licitație, studii de fezabilitate, licitație, lucrare adjudecată și, în final, praf în ochi. Nici guvernanții de atunci, nici cei care au urmat nu au mai alocat banii promiși pentru construirea blocurilor. Scuzele aleșilor – fie ei locali sau de la centru – se înscriu în același registru penibil cu care cetățenii s-au obișnuit.

La ora actuală în lista de așteptare a unei locuințe ANL au mai rămas doar 450 de persoane îndreptățite să beneficieze de o astfel de locuință.
Reprezentanții primăriei calculează anual punctajul fiecărui solicitant și constată că unele punctaje scad din cauza depășirii vârstei de 38 de ani a titularului sau din cauza pierderii locului de muncă a unuia dintre soți sau ai ambilor.
Criteriul cel mai important pentru repartizarea unei locuințe ANL îl reprezintă data depunerii cererii, coroborată desigur cu îndeplinirea criteriului legat de vârstă, studii, număr de copii etc.”, a declarat Constantin Cocoloi, reprezentantul Biroului Fondului Locativ din cadrul Primăriei Bârlad. (Mihaela NICULESCU, Simona MIHĂILĂ)
 

Exit mobile version