Est News

Modul inedit în care o mână de femei inimoase au organizat sărbătoarea de Dragobete la Bârlad

Au petrecut de minune în cinstea Dragobetelui. O cafenea literară din Bârlad împreună cu membre ale Asociației Femeilor Întreprinzătoare (A FI) din oraș au organizat pe 25 februarie o întâlnire dedicată dragostei și primăverii. Dintre ingredientele petrecerii nu au lipsit muzica, voia bună și surprizele.

Mioara Popa, organizatoarea evenimentului, a reușit ca în acest an sărbătoarea de Dragobete să fie una cu adevărat specială.

Este al patrulea an în care cafeneaua literară pe care o coordonez sărbătorește Dragobetele. Participanții, majoritatea femei, au primit un cadou simbolic din care nu a lipsit o poezie de dragoste. Prin tragere la sorți, acestea au recitat poezia primită, fiind răsplătite cu daruri muzicale, dar și cu premii, pentru că am organizat și o tombolă. Am încercat să le rețin atenția cu invitați care au susținut momente muzicale de excepție”, ne-a declarat Mioara Popa.

Printre invitații speciali de la petrecere s-a aflat și Cătălin Sahaidoc, fost elev al Școlii de Muzică și Arte Plastice Bârlad, absolvent al Conservatorului din Iași, un violonist de excepție, care a vrăjit pus și simplu publicul cu vioara sa electrică și cu un repertoriu select. Pe lângă acesta, au încântat auditoriul și două eleve ale școlii de canto, condusă de profesorul Dragoș Gheorghiu. Elena Alexandra Dodoi a obținut, anul acesta, premiul I la Festivalul „Aurelian Andreescu” de la Drobeta Turnu Severin, iar Lavinia Angheluță a luat premiul I la Festivalul „Vocea Cetății” de la Sighișoara. Cele două eleve au uimit prin prestația lor, publicul aflând astfel ce mari talente există în rândul tinerilor bârlădeni.

Cei prezenți la sărbătoare au savurat fiecare piesă vocală și instrumentală și chiar au ieșit la dans. Printre muzică, dans și recitări, cei 30 de bârlădeni veniți să petreacă la Cafeneaua Literară, au putut afla și câte ceva din tradițiile legate de Dragobete, de la meșterul popular Dan Horgan, invitat la eveniment.

Mă bucur că în ultimii ani românii își amintesc de sărbătoarea Dragobetelui și nu doar de Valentine’s Day. Este de apreciat ce fac aceste femei inimoase. Este o petrecere așa cum se făceau pe timpurile bunicilor și străbunicilor noștri, când, de Dargobete, atât bărbații cât și femeile se întâlneau, socializau și unii chiar se făceau frați de cruce, jurându-și să se ajute și la bine și la greu. De Dragobete, tradiția spune că femeile căutau în pădure apa surâsului de zână, pe care o găseau între frunzele și fructele de fragi. Un strop din această apă era adăugat în scăldătoare cu scopul de a le face mai frumoase și iubite de bărbați. Cât despre Dragobete, legenda spune că era fiul babei Dochia, căreia nora nu-i era pe plac. Printre multele încercări la care a fost supusă fata, a fost și albirea unei mari cantități de lână, iar din cauza frecării îndelungate mâinile i-au sângerat și sângele a curs pe lâna imaculată. Aceasta ar fi povestea șnurului mărțișorului, simbolul primăverii”, a povestit Dan Horgan.

Acțiunea a fost unul dintre cele mai reușite evenimente organizate în ultimul timp la Bârlad, un exemplu bun de urmat și de către instituțiile culturale publice. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version