Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități „Casa Esme” din Bârlad se confruntă cu o situație financiară fără precedent. Centrul aflat în subordinea Asociației „Myosotis” funcționează, de la începutul anului, în regim de avarie, iar singura speranță, subvenția de la Ministerul Muncii, a fost spulberată.
Dacă din 2010 până anul trecut O.N.G.-ul bârlădean a supraviețuit prin acest ajutor, anul acesta, Ministerul Muncii a tăiat de pe listă Casa „Esme”, motivul invocat fiind reducerea bugetului. Inițial, Ministerul Muncii a publicat lista O.N.G-urilor care au aplicat pentru subvenții și care întruneau punctajul necesar. Bugetul alocat O.N.G-urilor în acest an de la Ministerul Muncii, prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, este mai mic ca anul trecut, așa că pe baza unor criterii de departajare au fost respinse de la finanțare mai multe O.N.G-uri din România. Unul dintre cele tăiate de pe lista de la subvenții este și centrul de la Casa „Esme”.
Vestea a venit ca un fulger pentru reprezentanții centrului de zi, întrucât au pierdut cea mai consistentă sursă de finanțare. Centrul de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități are șase angajați, iar numărul copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani care beneficiază de serviciile centrului a fost redus de la 57 anul trecut la 43 anul acesta. Cele mai multe fonduri se alocă pentru salarii, iar la aceasta oră, acestea sunt puse sub semnul întrebării. În actuala conjunctură nefavorabilă, șansa pentru menținerea Casei „Esme” nu poate veni decât din partea Primăriei și Consiliului local. Un prim pas a fost făcut deja pe 28 februarie, când, în ședința de Consiliu Local, a fost aprobată înființarea unei comisii care să analizeze cererile O.N.G-urilor pentru primirea de subvenții de la bugetul local.
Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități Casa „Esme” este o instituție de asistență socială deosebit de căutată de părinții copiilor cu probleme de sănătate, din Bârlad și comunele limitrofe. Deschiderea centrului cu zece zile întârziere anul acesta, dar și incertitudinea menținerii acestuia în funcțiune, îi neliniștește pe părinți, care, alături de specialiștii și conducerea centrului, sunt conștienți că singura mână de ajutor nu poate veni decât din partea municipalității. Necesarul ar fi de 7.000 de lei pe lună. (Mihaela NICULESCU)