Est News

Peste 5.400 de oameni, din trei comune, nu au medic de familie de câteva luni. Alte două comune vor ajunge în aceeași situație

Peste 5.400 de pacienți din trei comune ale județului sunt fără medic de familie de mai multe luni, fără ca autoritățile sanitare să găsească vreo soluție. În aceste condiții, bolnavii nu au de unde să obțină o rețetă compensată, iar pentru un simplu consult trebuie să parcurgă zeci de kilometri cu autobuzul.

Situație disperată pentru locuitorii din mai multe comune ale județului, acolo unde medicii de familie au plecat de mai multe luni sau urmează să-și încheie activitatea în perioada imediat următoare. Astfel, 1.732 de locuitori din Pochidia nu au medic de familie de mai bine de doi ani, iar alți 2.126 de pacienți din comuna Coroiești au rămas fără asistență medicală primară de la sfârșitul anului trecut. O situație similară se înregistrează și la Arsura, comună în care medicul de familie și-a abandonat lista de 1.619 persoane.

Într-adevăr, toți acești oameni sunt ai nimănui. Pacienții din liste au, însă, posibilitatea să se înscrie pe listele altor medici de familie, ce-i drept nu în comuna lor. Din păcate, există acea hotărâre a Colegiului Medicilor care interzice înființarea unor puncte de lucru la o distanță mai mare de 15 kilometri față de cabinetul unde își desfășoară activitatea curentă. Poate ar fi existat medici care ar fi dorit să-și deschidă punte de lucru în aceste comune, ceea ce nu se poate”, ne-a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.

Toate cele trei comune fără medic de familie sunt la cel puțin 20 de kilometri de cel mai apropiat oraș, distanță pe care pacienții trebuie să o parcurgă acum cu autobuzul pentru a beneficia de un consult medical.
De asemenea, și locuitorii din Vutcani și Găgești sunt privați de serviciile medicale primare, în condițiile în care medicii de familie de acolo sunt în concediu de odihnă. Ulterior, așa după cum au anunțat deja, vor renunța la cabinetele din cele două comune și vor pleca să profeseze în străinătate.
Reprezentanții DSP susțină că au fost făcute demersurile necesare la toate centrele universitare din țară pentru a face repartiții de medici de familie în comunele deficitare din acest punct de vedere. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version