Est News

Liceenii vasluieni au umplut Sala Arta de la Muzeul Județean, unde au învățat despre unirea Basarabiei cu România

Liceenii vasluieni au umplut ieri Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare”Vaslui, unde au participat la simpozionul științific ”Unirea Basarabiei cu România”. Aceștia au aflat de la Liviu Țăranu și Florian Banu, reprezentanții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, despre problema Basarabiei în relațiile româno-sovietice și demersurile făcute pentru înfăptuirea actului de la 27 martie 1918. La eveniment au fost prezenți și prefectul Isabel Bogdan și subprefectul Mircea Gologan.

Profesoara Aurelia Curelaru, de la Liceul ”Ștefan Procopiu”, a ținut să vorbească despre Basarabia între limba română și cea moldovenească, specificând că ”proiectul moldovenesc a fost croit pe realitatea lingvistică a unei părți din limba națională-graiul moldovenesc particularizat în spațiul basarabean”. La rândul său, profesorul Nicolae Ionescu a punctat primul pas făcut de România spre desăvârșirea unității naționale.

Prefectul Isabel Bogdan le-a amintit celor prezenți de faptul că ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare națională: Ziua de 27 martie nu poate fi ignorată de nici un istoric, fiindcă reprezintă primul pas spre Marea Unire din 1918. La 99 de ani de la proclamarea unirii Basarabiei cu țara mamă, încă mai putem vorbi despre identitate și spiritualitate românească, chiar dacă destinul comun al Basarabiei și României a fost anulat la 28 iunie 1940, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov”.

Evenimentul a fost coordonat de Ramona Mocanu, directorul Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. (G.P)

Exit mobile version