Polițiștii vasluieni din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din structurile rutiere și de ordine publică din mediul urban și rural, au vorbit săptămâna trecută elevilor despre accidentele rutiere cu victime în rândul minorilor, în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”.
Polițiștii au vizat formarea conduitei preventive a elevilor în calitate de participanți la traficul rutier, ca pietoni, bicicliști sau conducători de scutere/autovehicule. Au fost purtate discuții privind evoluția, cauzalitatea și consecințele grave ale accidentelor rutiere produse pe raza județului Vaslui, scopul fiind acela de a-i determina să conștientizeze pericolul la care se expun în cazul nerespectării regulilor de circulație. În anul 2016, principalele cauze ale accidentelor grave produse pe raza județul nostru au fost abaterile pietonilor (51 de accidente), abaterile căruțașilor (25 de accidente) și abaterile bicicliștilor (23 de accidente).
S-a discutat de asemenea despre vulnerabilitatea pietonilor din mediul rural deoarece nu există trotuare, iar deplasarea trebuie efectuată pe acostament, pe poteci laterale. În acest sens s-a insistat pe o atenție sporită din partea pietonilor ținând cont de faptul că unii conducători auto sunt neatenți, se pot afla sub influența băuturilor alcoolice sau pot avea defecțiuni la sistemul de frânare sau direcție.
De asemenea, au fost vizionate imagini ale unor accidente rutiere în care au fost implicați minori și spoturi cu caracter preventiv.
Împreună cu polițiștii elevii au concluzionat faptul că ”accidentul rutier se poate produce într-o fracțiune de secundă, nu-și alege victimele, și poate transforma iremediabil și pentru totdeauna viața”. (G.P)