Est News

Cinci proprietari de service-uri, vulcanizări și spălătorii auto, amendați de Inspecția Muncii pentru muncă ”la negru”

Cinci proprietari de service-uri, vulcanizări și spălătorii auto din județul nostru au fost amendați de Inspecția Muncii, cu suma totală de 70.000 de lei, după ce au fost depistați cu persoane care desfășurau activități fără forme legale. De asemenea, inspectorii care au mers în control au dispus 63 de măsuri de intrare în legalitate.

Service-urile, vulcanizările și spălătorii auto din județul nostru reprezintă în continuare o mare problemă din punct de vedere al respectării legislației muncii. Dovada în acest sens o reprezintă numeroasele deficiențe constate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în urma controalelor desfășurate în ultima lună la principalele ateliere din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși. Astfel, au fost constatate nu mai puțin de 63 de deficiențe pe perioada celor 48 de acțiuni de control efectuate în întreg județul. De asemenea, au fost sancționați cinci angajatori, unde au fost depistați lucrând fără forme legale șapte persoane. Valoarea sancțiunilor aplicate s-a ridicat la 70.000 de lei.

”Activitățile din domeniul reparării și întreținerii autovehiculelor au un mare impact asupra securității și sănătății lucrătorilor. Riscurile specifice activității pot genera accidente cu efecte asupra capacității de muncă a lucrătorilor în situațiile în care nu se iau sau nu se respectă măsurile de securitate în muncă. Lucrătorii implicați în activitățile de reparații și întreținere a autovehiculelor pot fi expuși unei multitudini de riscuri specifice acestor activități de natură chimică, la contactul cu solvenți, inhalarea de vapori de gaze și particule rezultate din procesul tehnologic, fizică, ca urmare a expunerii la zgomot și vibrații, a manipulării manuale a maselor sau mecanică, la utilizarea unor echipamente mecanice neconforme, ca urmare a mișcării autovehiculelor neasigurate”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

ITM Vaslui și-a propus, în perioada următoare, o serie de acțiuni care să urmărească creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul service-urilor, vulcanizărilor sau spălătoriilor auto. Astfel, inspectorii de muncă vor insista asupra necesității aplicării și respectării la locul de muncă a legislației în domeniul securității și sănătății în muncă, cât și în ceea ce privește identificarea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare și a cazurilor în care patronii folosesc contracte cu fracție de normă în locul contractelor de muncă cu normă întreagă. (Ionuț PREDA)

Exit mobile version