Est News

Gastronomul bârlădean Nicolae Curelea recomandă lichiorul și dulceața de liliac

Imaginile cu liliacul dând în floare bucură, în aceste zile, iubitorii de natură, romanticii, dar și specialiștii în prepararea delicateselor de primăvară. Binecunoscutul gastronom bârlădean Nicolae Curelea așteaptă cu nerăbdare ca floriile de liliac să înflorească pe deplin pentru a le transforma în lichior și dulceață.

Pentru prepararea lichiorului, rețeta profesorului Nicolae Curelea este următoarea:

2 castroane mari, adânci, cu vârf, de flori de liliac, puternic parfumate, pregătite la 24 de ore unul după celălalt;

2 litri alcool rafinat, cât să acopere complet florile, în borcan sau damigeană;

0,5 litri rom alb;

Pentru sirop:

2 kg zahăr;

2 litri apă de izvor;

2 batoane de scorțișoară zdrobite;

2 lămâi dolofane, pentru zeamă, cu tot cu coajă, curățate de sâmburi;

50 g zahăr vanilat;

câteva picături de colorant roșu.

Gastronomul bârlădean prepară, de câțiva ani buni, acest lichior și îl recomandă cu căldură tuturor celor care vor să-și încânte papilele gustative cu aroma primăverii, în orice anotimp. Lichiorul de flori de liliac este un aperitiv deosebit, care trebuie consumat în termen de un an de la producere. Este o băutură mai puțin cunoscută și consumată, dar care are o savoare de excepție. Este important să fie respectate cantitățile ingredientelor, dar mai ales procesul tehnologic.

Florile de liliac se recoltează la maturitate deplină (când tocmai se deschid) și se folosesc în stare foarte proaspătă. Se scutură de praf și de insecte, se spală cu apă rece din abundență, se scutură din nou pentru a se zvânta; se întind la umbră pentru scurt timp pentru zvântare completă, după care se desprind florile cu forfecuța și se pun într-un castron. Când am strâns cantitatea necesară, o punem imediat într-un borcan sau damigeană de 5 litri, foarte curată, peste care punem alcoolul rafinat și romul alb. Sigilăm recipientul, îl agităm și îl lăsăm la macerat la loc întunecos 24 de ore. Îl agităm din șase în șase ore. După 24 de ore, pregătim identic al doilea castron cu flori și repetăm operația: scurgem bine de tot extractul de liliac din damigeană, punându-l într-un recipient foarte curat, aruncăm florile folosite, punem al doilea castron cu flori proaspete și turnăm peste ele extractul de la primele flori. Lăsăm alte 24 de ore. Agităm din șase în șase ore. Durata totală de macerat pentru două serii de flori este de 48 de ore. Cât timp cea de a doua serie de flori stă la macerat, pregătim siropul din zahăr, apă de izvor, batoanele de scorțișoară zdrobite, lămâile spălate și tăiate rondele subțiri, zahărul vanilat și colorantul alimentar. Fierbem siropul 10-15 minute, îl lăsăm să se răcească acoperit, după care îl filtrăm prin tifon dublu într-un vas foarte curat, îl acoperim și îl lăsăm la rece în așteptare. Când timpul de macerare s-a încheiat, strecurăm extractul de liliac peste siropul răcit, amestecăm bine și tragem lichiorul la sticle. Sigilăm, etichetăm și punem sticlele la loc curat, răcoros și întunecos. După câteva zile lichiorul este numai bun de băut”, ne-a explicat profesorul Curelea.

Florile de liliac sunt apreciate pentru culorile și parfumul lor, dar puțini știu că ele pot trata o serie de afecțiuni precum disconfortul hepatic, balonările, stările de vomă, sunt eficiente pentru tratarea durerilor reumatismale, a diabetului și chiar a glaucomului. De asemenea, ajută la scăderea febrei, a afecțiunilor respiratorii, este un tonic cardiac și crește pofta de mâncare. În fața unui borcan cu dulceață din flori de liliac, nimeni nu poate rezista.

Rețeta profesorului Nicolae Curelea pentru dulceața de liliac este următoarea:

Ingrediente:

1 castron mare cu flori de liliac, gata curățate (600g);

10 g sare de lămâie + 10 g zahăr tos pentru frecat florile cu gingășie;

1,6 kg zahăr;

1 litru apă de izvor;

1 baton de scorțișoară zdrobit, legat în tifon;

1 lămâie dolofană, cu tot cu coajă, cu sâmburii înlăturați, tăiată feliuțe;

40 g zahăr vanilat sau 2 păstăi de vanilie despicate;

câteva picături de colorant alimentar roșu (dacă este necesar).

Inflorescențele de liliac se recoltează la maturitate deplină (când sunt înflorite complet) și se folosesc în stare foarte proaspătă. Se scutură de praf și de insecte, se spală cu apă rece din abundență, se scutură din nou pentru a se zvânta; se întind la umbră, pe o pânză foarte curată, pentru scurt timp, pentru zvântare completă, după care se desprind florile cu forfecuța și se pun într-un castron foarte curat. Imediat trecem la pregătirea siropului din zahăr, apă de izvor, scorțișoara legată în tifon, lămâia tăiată feliuțe, zahărul vanilat și colorantul alimentar. Fierbem siropul la foc potrivit 15-20 minute. Luăm spuma dacă se formează. Când siropul este potrivit de legat, ne apucăm să frecăm cu gingășie florile de liliac: presărăm peste ele sarea de lămâie și zahărul tos și le amestecam foarte ușor, de jos în sus, până ce sarea de lămâie și zahărul s-au topit. Le răsturnăm imediat în cratița cu sirop, amestecăm ușor și fierbem dulceața la foc potrivit 20-25 minute, până ce se leagă. Când este gata, oprim focul, scoatem legătura cu scorțișoară, acoperim cratița cu un prosop umed și lăsăm dulceața să se răcească. Se pune rece în borcane foarte curate, care se sigilează, se etichetează și se pun la loc răcoros, curat, uscat și întunecos.”, a dezvăluit profesorul Curelea.

Acesta a ținut să precizeze că cele două produse culinare au un secret, acela că pentru prepararea lor trebuie folosite flori de liliac culese la maturitate din arbuști aflați în zone mai puțin poluate. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version