Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui va desfășura mâine o serie de acțiuni de informare și conștientizare în unitățile de învățământ din județul Vaslui, pentru a marca „Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare”. Scopul este de a conștientiza publicul privind necesitatea conservării speciilor de păsări migratoare, habitatelor acestora și a rutelor lor de migrație.
Anul acesta, la nivel internațional, celebrarea “Zilei Mondială a Păsărilor Migratoare” are ca temă “Viitorul lor este și viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Locurile de popas sunt vitale pentru păsările migratoare, deoarece asigură cele necesare hrănirii, odihnei și cuibăritului. Acestea sunt locuri cheie de-a lungul rutelor de migrație, când păsările călătoresc pe distanțe mari, care cuprind, uneori mii de kilometrii.
Activitățile umane, în mod direct sau indirect, aduc prejudicii locurilor de popas, prin degradarea și fragmentarea habitatelor acestor păsări. Aceste habitate dispar în timp și totodată este afectată rețeaua de migrație a păsărilor.
La nivelul județului Vaslui sunt inventariate 120 de specii de păsări protejate, din care 82 sunt specii migratoare menționate în Convenția de la Bonn; Lunca Prutului și cea a Bârladului reprezintă importante culoare de migrație a păsărilor, iar zonele din județ declarate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor sunt: Pădurea Miclești, Horga –Zorleni, Mața-Cârja-Rădeanu, Lacurile din jurul Mascurei, Mânjești, Râul Bârlad între Zorleni și Gura Gârbăvoțului, Râul Prut și Valea Elanului..
Conform prevederilor legale, pentru protejarea speciilor de păsări sălbatice este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulților, culesul ouălor, deteriorarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire și maturizare a puilor, deținerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. (G.P)