Activitatea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui a fost blocată, luni, în totalitate, după ce peste 120 de salariați aflați la serviciu s-au adunat să protesteze în holul de la parterul instituției nemulțumiți de noua lege a salarizării. Același lucru s-a întâmplat și la Bârlad, unde contribuabilii au făcut cale întoarsă de la ghișee.
”Suntem solidari cu ceilalți colegi din țară și protestăm față de noua lege a salarizării. Nu este normal ca în sectorul nostru veniturile salariale să fie blocate până în anul 2022, în timp ce la ceilalți salariați din alte domenii de activitate să se facă majorări de 25%. De asemenea, solicităm ca lefurile să fie și în concordanță cu activitatea efectivă prestată de salariați astfel încât să nu mai fie discrepanțele atât de mari între cei care fac controale și colectează efectiv veniturile și cei din structura centrală a ANAF”, ne-a declarat liderul Sindicatului Finanțelor Publice Vaslui, Valerică Berescu.
Cei de la Bârlad susțin că muncesc în condiții ”ușor inumane”
Bârlădenii care au dorit ieri să facă plăți către ANAF s-au trezit în imposibilitatea de a o face, pentru că, începând cu ora 9.00 și până la sfârșitul
Finanțiștii spun că Guvernul pregătește o mare surpriză, o diferență salarială între 27 și 59 la sută, între salariile finanțiștilor din teritoriu și cele ale lucrătorilor ANAF București și ai Ministerului de Finanțe. Reprezentanții Sindicatului SEDLEX, la care sunt afiliați lucrătorii ANAF, au discutat pe seama unor amendamente la legea salarizării, dar reprezentanții Guvernului nu le-au luat în calcul. În această săptămână urmează să se finalizeze legea salarizării, lege care îi nemulțumește total pe cei care colectează banii la bugetul statului.
„Protestul spontan de astăzi, 15 mai, nu a fost inițiativa sindicatului, ci o inițiativă asumată de fiecare funcționar public din țară. Noi,
Salariile celor de la ANAF (filialele din teritoriu) pornesc de la 2.000 de lei și ajung la 3.000 – 4.000 de lei. Nu e ca și când s-ar compara în vreun fel cu lefurile comic de mici ale angajaților de la privat, cei care produc realmente banii pentru sectorul bugetar și unde marea majoritate nici nu îndrăznesc să viseze la o leafă de 2.000 de lei. Nu se compară nici măcar cu salariile celor din administrația publică locală, unde nici primarul nu are 4.000 de lei.
„Ne desfășurăm activitatea în condiții ușor inumane, volumul de muncă este foarte mare. Au fost făcute disponibilizări de personal și pentru că nu s-au mai făcut angajări volumul de muncă s-a mărit. De asemenea inechitățile existente în legea salarizării au pus capac și noi ne-am solidarizat cu ceilalți finanțiști care au declanșat protestul spontan. Nu suntem orice fel de angajați, avem o răspundere deosebită, munca noastră presupune anumite riscuri și vrem să fim tratați pe măsura muncii depuse, nimic mai mult”, a declarat Irina Gabriel, vicelider de grupă sindicală ANAF Bârlad.
Protestul este pe termen nelimitat, angajații renunțând la acesta doar dacă guvernanții le vor rezolva revendicările. (Ionuț PREDA, Mihaela NICULESCU)