Est News

Băiețel de 6 ani, mușcat de căpușă în zona scrotală

În ultimele zile, la Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) din cadrul Spitalului „Elena Beldiman”, au ajuns din ce în ce mai mulți pacienți mușcați de căpușe. În ciuda avertismentelor medicilor, bârlădenii dar și locuitorii din comunele limitrofe nu respectă măsurile principale de prevenție.

După ce în penultimul week-end au apelat la CPU cinci pacienți care au fost mușcați de căpușe, în week-end-ul care tocmai a trecut au avut nevoie de asistență medicală nouă persoane după ce au fost mușcate de căpușe.

„În acest week-end s-au adresat la CPU nouă pacienți, trei din Bârlad și șase din mediul rural. Viața acestor pacienți nu a fost pusă în pericol pentru că au venit la timp la spital. Printre aceștia se află și un copil de șase ani, mușcat de o căpușă în zona scrotală. Ceilalți pacienți au fost muscați în zona coapsei, pe spate, unul chiar în zona occipitală”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, reprezentantul spitalului în relația cu mass-media.

Medicii atrag atenția populației ca atunci când merge la iarbă verde sau când se află la lucru pe câmp să își ia măsuri de protecție împotriva mușcăturilor de căpușe. Este bine să folosească spray-uri protectoare care se găsesc în farmacii, să se îmbrace cu pantaloni lungi pe care să îi bage în șosete și să poarte încălțăminte închisă, pentru a împiedica pătrunderea căpușelor. Este greu de crezut că cei din mediul rural, obișnuiți cu munca la câmp, cu mersul prin iarbă, și cu mai puține cunoștințe medicale, vor respecta aceste măsuri de prevenție, dar un lucru este îmbucurător – aceștia au început să se prezinte la medic, imediat după ce au fost mușcați de căpușe.

Netratate la timp, mușcăturile de căpușe pot genera boli destul de grave printre care encefalita, febra hemoragică și boala LYME. Dacă, după ce ați fost înțepat de căpușe, aveți febră, dureri musculare, rigiditate la nivelul gâtului, amețeală, dureri de cap și dureri articulare, prezentați-vă cât mai repede la cea mai apropiată unitate medicală. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version