Est News

Premieră în fotbalul bârlădean: Andrei Ciobanu, primul fotbalist din Bârlad care cucerește titlul în primul eșalon fotbalistic din România! Hagi are numai cuvinte de laudă!

Andrei Virgil Ciobanu a devenit sâmbătă campion al Ligii I la fotbal , după ce Viitorul Constanța, echipa la care este legitimat, a învins în ultima etapă din play-off formația CFR Cluj, scor 1 – 0. Este pentru prima dată când un bârlădean reușește această performanță, însă nu este primul titlu cucerit de Ciobanu, care a luat toate trofeele puse la bătaie la nivel de juniori de când a fost cooptat în Academia „Gheorghe Hagi”. Acesta a sărbătorit alături de colegii săi la festivitatea de premiere, primind medalie și tricou de campion de la reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal, vicepreședintele Robert Pongracz și directorul de Imagine și Comunicare, Marius Mitran.

Gheorghe Hagi, cel care a înființat în 2009 Academia „Gheorghe Hagi” și FC Viitorul, are încredere în faptul că Andrei Ciobanu mai are multe de spus în fotbalul românesc: „Am plecat de la un jucător care a confirmat, Chițu, născut în 1991, iar acum grupa de juniori Under 19, cea care a participat în Youth League, să aibă 10-11 jucători care au confirmat. E generația care i-a dat pe Ianis, pe Coman, pe Casap, pe Dumitrescu și pe Ciobanu”, a declarat acesta.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O4K6xkbcbKU&w=854&h=480]

Bârlădeanul a debutat în Liga I anul trecut, cu gol, împotriva liderului și campioanei ediției trecute, formația Astra Giurgiu. A intrat pe teren în tricoul formației FC Viitorul Constanța în minutul 77, înlocuindu-l pe De Lucas și a avut nevoie de doar cinci minute pentru a face diferența. Puștiul a primit o pasă de peste 60 de metri de la Florin Tănase, a preluat foarte bine, a intrat în careu după care a finalizat cu un șut la colțul lung din interiorul careului, cu care l-a învins pe Lung și a stabilit scorul final, 1 – 3. Reușita a fost aplaudată de antrenorul Gheorghe Hagi, bucuros de pariul câștigat.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bokmDsPjkns&w=560&h=315]

În ediția trecută de campionat a mai prins o repriză în partida din play-off-ul Ligii I cu Pandurii Târgu Jiu. A evoluat în total în sezonul 2015/2016 în nouă partide (665 de minute), timp în care a dat două goluri. A fost integralist în în trei partide disputate de FC Viitorul în Europa Youth League (echivalentul Champions League la nivel de tineret U19) și a reușit să marcheze un gol. A evoluat în acel an si în două meciuri în Cupa României, cu echipa Academiei Hagi. Tot două partide a disputat și în Liga Elitelor U19, unde a fost prezent în semifinale și finală, câștigând competiția alături de colegii săi. În acest sezon a prins alte două partide în primul eșalon de fotbal din România, cu Craiova și CFR. A fost rezervă în ambele meciuri și a intrat în ultimele 25 – 30 de minute. A mai fost pe banca de rezerve în partidele cu FCSB (terminată la egalitate, scor 1 – 1) și cu FC Astra (scor 3 – 2 pentru FC Viitorul). În Europa Youth League a evoluat în cinci partide și a reușit un hattrick în partida tur cu Sheriff Tiraspol, din primul tur al competiției. FC Viitorul U19 s-a oprit în 16-imi, învinsă de FC Porto. Bârlădeanul este aproape să repete performanța de anul trecut și să câștige încă o dată Liga Elitelor U19. Duminică a fost integralist și a deschis scorul în partida tur cu LPS Satu Mare, încheiată la egalitate, scor 3 – 3. Returul este programat sâmbătă, de la ora 12.00. Pe 27 mai Andrei Ciobanu va evolua alături de colegii de la Viitorul împotriva celor de la UTA Arad, în finala Cupei României dedicată echipelor U 19, la Ploiești. Acest meci are loc pe stadionul Ilie Oană în deschiderea finalei Cupei României. Astra e prima finalistă, după ce a dispus în turul semifinalelor de ACS Poli Timișoara, scor 4 – 1. FC Voluntari e favorită să îi fie adversară în ultimul act al competiției, după ce a învins în primul meci pe CSU Craiova, scor 1 – 0.
Bârlădeanul este un obișnuit al echipei naționale de fotbal și a făcut parte din lot la fiecare categorie de vârstă până acum. A debutat în 2012, când a avut vârsta necesară pentru a participa la prima categorie de vârstă la juniori a echipei naționale, la U14. A avut atunci două meciuri cu Republica Moldova, la Galați, sub comanda lui Florin Raduciou. Deși are doar 19 ani evoluează la echipa de fotbal a României U21, unde este pregătit de Daniel Isăilă. A fost sub comanda fostului secund de la echipa de seniori acum la un cantonament disputat în Spania, unde a înfruntat reprezentativele Danemarcei și Rusiei.
Andrei Ciobanu este reprezentat de impresarul Pietro Chiodi și dacă va continua să se pregătească la fel de serios și devine om de bază la campioana României are șansa de a prinde un transfer bun în străinătate. Cei mai importanți jucători din portofoliul italianului, care evoluează în Serie A, sunt Vlad Chiricheș, care face parte din lotul lui FC Napoli, Radu Ștefan, care este căpitan la Lazio Roma și Ciprian Tătărușanu care apără poarta formației Fiorentina. Pietro Chiodi mai impresariază de asemenea alți jucători care s-au consacrat la Academia “Gheorghe Hagi”, printre care Răzvan Marin, Florin Tănase, Romario Benzar, Bogdan Țîru, Dragoș Nedelcu, Robert Hodorogea, Ianis Hagi sau Florinel Manea. Deocamdată bârlădeanul se va bucura de o mărire a salariului începând cu luna viitoare.
“Au fost meciuri grele, dar ne bucurăm că am câștigat campionatul și sperăm și la anul să facem o figură frumoasă. Am muncit din ce în ce mai mult, am avut ambiția asta de a juca la echipa mare și mă bucur de această realizare. Mă bucur că Gheorghe Hagi a avut încredere în mine, sper să nu îl dezamăgesc și să fiu folosit cât mai des în Liga I. M-am obișnuit cu faptul că e intensitatea ridicată și ritmul mai rapid, dar am nevoie și de experiență pentru a juca la potențial maxim. M-a impresionat Deac de la CFR, e greu să fii în duel direct cu el. E foarte tehnic, dar stăpânește pe deplin și capitolul forță. Ca rezistență fizică nu se pune problema la mine , aș putea duce un meci dacă antrenorul consideră că are nevoie de mine pe teren”, a declarat pentru Est News Andrei Ciobanu.

Parcursul în fotbal al lui Andrei Ciobanu. De la primii pași ai unui puști pasionat de fotbal la titlul de campion cu Viitorul Constanța

I-a plăcut de mic fotbalul și nu a vrut în nici un moment să facă alt sport. Joacă pe postul de atacant lateral, iar scopul lui este să destabilizeze apărarea adversă. Să dea goluri cât mai multe, dar și să-și ajute colegii prin furnizarea a câtor mai multe pase și centrări utile. Andrei Ciobanu și-a început cariera de fotbalist la Bârlad, sub îndrumarea lui Virgil Grigoraș. S-a transferat apoi când avea 10 ani la Sporting Club Vaslui, unde a jucat sub comanda lui Cătălin Grigore. Ulterior a plecat cu echipa FC Vaslui la Cupa Hagi Danone disputată la Suceava, unde a fost desemnat golgheterul competiției, motiv pentru care a intrat în atenția Academiei de fotbal “Gheorghe Hagi” Constanța. Tatăl său a cochetat o vreme cu rugby-ul și i-a plăcut și fotbalul, motiv pentru care s-a bucurat că partenerul lui de miuță a putut să evolueze frumos în domeniul de care era atras încă de la șase ani.

Peste două săptămâni de la competiție m-a sunat un reprezentant al Academiei Hagi care ne-a îndemnat să mergem pe stadionul Siderurgistul din Galați pentru ca băiatul să fie testat de antrenorul Marius Codescu. Băiatul a fost cazat la hotel Dunărea de către ei și după ce s-a descurcat bine în două meciuri mi-au spus că vor să îl dăm la Academie la Constanța. Câteva săptămâni mai târziu l-am dus acolo și din clasa a V-a este acolo. Acum este într-a 12-a și se pregătește de bac’. Locuiește în Constanța, dar învață la Liceul Tehnologic “Ioan Podaru” din Ovidiu. I-am mai cumpărat ghete, dar în rest s-a ocupat Academia “Gheorghe Hagi” de celelalte aspecte. Sta la hotel cu echipa, unde are parte de cazare și masă gratis. Ei se ocupă și să îi asigure în permanență echipament de joc. S-a descurcat și s-a învățat în colectivitate, cu plecările și tot ce ține această carieră. Are parte și de disciplina care asigură progresul, pentru că au paznic și au program, nu mai pot ieși după ora 21.00. A venit în acest interval de timp la Bârlad câte două săptămâni pe an vara și trei iarna, dar am mai mers și noi să îl vedem și stăteam câte o săptămână. Ne-am bucurat însă că am păstrat relația apropiată, am vorbit zilnic cu el și nu ni s-a plâns nimeni de acolo de un comportament greșit al său. Ultima oară a fost acasă trei zile de Paști, dar pe 24 mai merg să fiu alături de el la festivitatea de absolvire a liceului”, ne-a povestit Constantin Ciobanu, tatăl campionului bârlădean.

Conducerea FCSB, ocupanta locului doi în Liga I, contestă câștigarea titlului de către FC Viitorul deoarece susține că Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede faptul că în calculul punctelor obținute în meciurile directe cu gruparea din Ovidiu se iau toate cele patru partide disputate în sezonul 2016-2017 și nu doar meciurile din play-off, așa cum menționează LPF. Echipa lui Gheorghe Becali va apela la TAS, o autoritate independentă a forurilor sportive, care participă prin arbitraj sau mediere la rezolvarea disputelor din domeniul sportului. TAS are sediul în Lausanne, Elveția. (George PROCA)

Exit mobile version