Est News

Bârlădenii sunt așteptați sâmbătă la „Noaptea Muzeelor”

Bârlădenii pasionați de artă și cultură sunt invitați de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad la „Noptea muzeelor”, adică să facă noapte albă sâmbătă, când între orele 20.00 și 1.00 noaptea pot vizita mai multe expoziții și participa la o conferință pe teme de astronomie. Intrarea va fi liberă.

De mulți ani, îndeosebi după reabilitarea sediului central, muzeul bârlădean participă la această frumoasă sărbătoare a instituțiilor care sunt depozitarele dovezilor trecerii noastre prin timp, ca indivizi și societate. O inițiativă generoasă, lansată în urmă cu 13 ani, face posibil, ca an de an, în a treia sâmbătă a lunii mai, instituții muzeale din întreaga Europă să sărbătorească patrimoniul, colecțiile adunate de-a lungul timpului și nu în ultimul rând creativitatea umană.

Publicul care va trece sâmbătă pragul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad va avea posibilitatea să viziteze expozițiile permanente de la cele trei locații deschise, în acest moment. Este vorba de expozițiile de arheologie, istoria instituției, artă, găzduite la sediul central, expoziția dedicată sculptorului Marcel Guguianu, aflată în pavilionul care îi poară numele, precum și expozițiile găzduite la sediul din str. Republicii nr. 235 (Cuza și epoca sa, expozițiile de numismatică, personalități bârlădene și științele naturii). În aceasta din urmă locație doritorii vor avea posibilitatea de a vizita și expoziția temporară deschisă de curând, „Cel mai mare arbitru român. In memoriam Nicolae Rainea”.
O altă expoziție temporară, de această dată de grafică, a concitadinului nostru, prof. Valentin Stoian, organizată sub genericul „Valori”, vernisată în urmă cu câteva zile, poate fi urmărită la sediul central al muzeului.
Va avea loc și o conferință pe teme de astronomie, în cadrul proiectului Pegas – Cotnari. Aceasta va avea loc la ora 20.00, în sala 3D, cuprinzând și un experiment legat de realizarea unei comete în condiții de laborator.

Pavilionul Marcel Guguianu găzduiește turneul „Flautul Fermecat”

De la 20.30, la Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu” va avea loc un concert extraordinar, din cadrul proiectului național „Flautul fermecat – Clasic V.I.P.” În recital, publicul va avea posibilitatea să asculte lucrări de Bach, Beethoven, Haydn, F. Devienne, Mozart, susținute de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail. Există un adevărat club al flautiștilor care cântă pe flaut Muramatsu de aur, precum cel al violoniștilor care cântă pe Stradivarius sau Guarnieri. Aceasta pentru că Muramatsu este prima companie din Japonia care a început să facă flaute pentru profesioniști încă de la începutul secolului al XX-lea. Cu timpul a devenit Rolls Royce-ul flautelor pe plan mondial și a transformat instrumentul într-o operă de artă. Ion Bogdan Ștefănescu este singurul flautist din România care beneficiază de un astfel de instrument.

Turneul „Flautul Fermecat” a înregistrat un mare succes în toamna anului trecut, când cei doi muzicieni au oferit publicului, la Bârlad și pe alte scene din România, un program spectaculos. Dat fiind entuziasmul cu care au fost primiți în localitățile în care au ajuns, cei doi muzicieni au decis să continue turneul cu același program atractiv și în această primăvară. Cea de-a șaptea ediție a turneului Flautul Fermecat se desfășoară până pe 13 iunie.

Ediția din acest sfârșit de primăvară a turneului național Flautul Fermecat, organizat de Radio România, păstrează programul ediției precedente, deoarece succesul de public de care ne-am bucurat ne-a convins să-l prelungim cu următoarea serie de recitaluri, pentru ca viitorii noștri spectatori să aibă parte, și ei, de frumusețea inegalabilă a unor lucrări care aparțin curentului Clasic, reunite sub titulatura Clasic VIP. După mai bine de două secole acești compozitori se află în topul preferințelor interpreților și melomanilor de pretutindeni, fiind repere culturale esențiale pentru fiecare dintre noi. Ar fi ideal să devină modele și pentru VIP-urile efemere care tranzitează societatea noastră cu surle și trâmbițe, destabilizând adevăratele judecăți de valoare. Muzica sublimă a acestui recital va aduce multă bucurie și frumusețe în sufletele celor care vor binevoi să ne asculte”, au spus organizatorii evenimentului.

Începând cu ora 22.00, cei interesați vor putea participa la observații astronomice realizate cu ajutorul telescoapelor pe care le deținem, aflate la sediul din strada Republicii nr. 235. (George PROCA)

Exit mobile version