Est News

Bârlădenii vor fi taxați dacă nu vor selecta gunoiul înainte de a-l arunca în pubele

Colectarea selectivă a deșeurilor în Bârlad dă dureri de cap conducerii SC CUP SA, care se lovește de ignoranța și indiferența populației, în ciuda apelurilor adresate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Zilnic, din cele 50 de tone de deșeuri pe care le colectează, doar trei tone reprezintă deșeuri selectate. Cu excepția cetățenilor de la case, care încep să înțeleagă destul de bine rolul pubelelor din vecinătatea casei lor și a sacilor menajeri primiți de la CUP, locatarii de la bloc ignoră aproape în totalitate recomandarea companiei de salubritate.

Am încercat să conștientizăm populația orașului asupra importanței colectării selective a deșeurilor, o normă europeană pe care trebuie să o respectăm, dar cetățenii înțeleg foarte greu acest lucru. Este adevărat că cei de la case sunt mai receptivi și se vede că se străduiesc să respecte această normă, din cantitatea de deșeuri selectate pe care o strângem în zona de case. De regulă, mașina de gunoi trece odată la două săptămâni pe străzile locatarilor de la case pentru a-l ridica, dar pentru că aceștia produc destul de mult gunoi și îl și depozitează cât de cât selectat, am propus înființarea în cartierele de case a 12 puncte gospodărești, unde să fie amplasate pubele pentru colectarea selectivă. În ședința de Consiliu care a avut loc zilele trecute a și fost aprobată amenajarea a cinci astfel de puncte. Acestea vor fi amplasate pe străzile George Topârceanu și Barbu Delavrancea (Cartier Complex Școlar), pe strada Lt. Major Martac (Bariera Puiești), pe strada Decebal (în Munteni) și pe strada Anghel Saligni (Cartier Deal II)”, ne-a declarat Adrian Bobeică, director executiv al SC CUP SA.

Conducerea firmei de salubritate atrage atenția cetățenilor că neselectarea deșeurilor atrage cu sine taxe mai mari pe care SC CUP le plătește nu doar pentru depozitare, dar și ca taxă de mediu. Cu cât cantitatea de gunoi menajer depozitat la Brăila va fi mai mare, cu atât cheltuielile cu taxa de mediu vor fi mai mari și se vor putea regăsi în prețul metrului cub de gunoi pe care bârlădenii îl vor plăti în următoarea perioadă. Pentru o singură tonă de gunoi menajer depus la groapa de la Brăila se achită o taxă de mediu de 80 de lei, taxă care merge la Fondul de Mediu și care la anul va ajunge la 120 de lei pe tonă.

Așadar, în funcție de modul în care bârlădenii depozitează selectiv gunoiul, vor crește sau vor scădea sumele pe care CUP le va achita pentru taxa de mediu. Chiar dacă va fi dată în folosință mult așteptata groapă ecologică de la Roșiești, taxa de mediu se va plăti în continuare, doar cheltuielile cu transportul gunoiului vor fi ceva mai mici. Și asta pentru că taxa de mediu se achită pe tona de gunoi depusă. (Mihaela NICULESCU)

Exit mobile version