Doi tineri din comuna Ferești, care au sustras bunuri dintr-un apartament din municipiul Vaslui, au fost reținuți de polițiști. Aceștia au fost prezentați organelor judiciare cu propunerea de dispunere a unei măsuri preventive.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui au întocmit dosar penal pe numele a doi tineri cu vârste de 21, respectiv 23 de ani, ambii din comuna Ferești, aceștia fiind bănuiți de comiterea infracțiunii de furt din locuință. Polițiștii au fost sesizați duminică dimineață de o femeie de 60 de ani, din municipiul Vaslui, cu privire la faptul că i-au fost sustrase bunuri din locuința situată la parterul unui bloc din localitatea de domiciliu. Polițiștii de investigații criminale au demarat cercetări și i-au identificat pe cei doi tineri, cărora le-au probat activitatea infracțională. În timp ce proprietarii erau plecați, tinerii au pătruns în locuință, profitând de faptul că un geam al imobilului era întredeschis. De aici au sustras bunuri electronice (LCD, telefoane mobile și o boxă audio) de aproximativ 2.500 de lei. De asemenea, polițiștii au stabilit faptul că în în dimineața zilei de 15 mai, tânărul de 21 de ani ar fi încercat să sustragă un autoturism parcat pe raza municipiului Vaslui. Tinerii au fost reținuți de polițiști 24 de ore, iar ieri au fost prezentați la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, respectiv Judecătoria Vaslui, cu propunerea de dispunere a unei măsuri preventive.
Principalele condiții care favorizează comiterea de furturi din locuință sunt naivitatea, neatenția sau neglijența proprietarilor, dar și necunoașterea de către aceștia a celor mai adecvate măsuri de prevenire ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infractorilor. Pentru a vă feri de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui vă recomandă să adoptați un minim de reguli de autoprotecție în ceea ce privește locuința dumneavoastră.
Dacă locuiți la bloc montați un interfon la intrarea în bloc sau un sistem de închidere la care să aibă acces doar locatarii blocului, asigurați ferestrele cu gratii metalice, mai ales dacă locuiți la parter și asigurați închiderea corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrările suplimentare. Intrările în holurile blocului și pe paliere trebuie bine iluminate, montați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră și conectați sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora. Montați încuietori de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință. Încuietoarea trebuie montată corect, în așa fel încât accesul din exterior la șuruburile de prindere să fie imposibil, iar cilindrul sa fie complet acoperit de șilduri – pentru a evita ruperea lui. Ușa trebuie să fie prevăzută cu cel puțin două încuietori, care au chei diferite, lanț de siguranță și vizor. Nu ezitați să întrebați pe cine caută persoanele necunoscute pe care le sesizați în spațiile comune ale blocului, chiar alertați mai mulți vecini; aceste întrebări descurajează posibilii infractori. Uneori, infractorii își însușesc anumite roluri pentru a aborda victimele (persoane care livrează colete, angajați ai unor furnizori de servicii etc.), așa că fiți vigilenți. Nu permiteți străinilor să intre în casă pentru a folosi telefonul, toaleta, sau pentru a le oferi ceva.
Dacă locuiți la casă puteți monta un sistem de supraveghere video în exterior care să înregistreze orice activitate desfășurată în curtea casei și să aveți protecție perimetrală care avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră. E de asemenea utilă iluminarea cu senzori de mișcare. (G.P)