de Mihaela NICULESCU
Scene desprinse parcă dintr-o comedie amară s-au derulat, zilele trecute, în fața Oficiului Poștal din centrul Bârladului. Poliția Locală a trebuit să intervină pentru a potoli o gâlceavă iscată între două femei care doreau fiecare să aibă grijă de același bătrân, în vârstă de 88 de ani.
Discuțiile aprinse dintre cele două au atras atenția mai multor trecători, care, impresionați de situația bătrânului, au încercat să afle care dintre cele două femei părea mai de încredere pentru a avea grijă de acesta. Scenele tragicomice s-au petrecut, nu întâmplător, în fața Poștei, în momentul în care bătrânul trebuia să-și ridice pensia. Momentul, de un tragicomic ieșit din comun, se înscrie în categoria cazurilor din ce în ce mai frecvente în care victime sunt bătrânii singuri și neajutorați.
Pe scurt, scenariul este următorul: Niculina Munteanu, o cunoștință mai veche a bătrânului, care susține că îl ajută absolut dezinteresată de ani de zile, a venit la Poștă pentru a se întâlni cu cea care, de câteva luni s-a arătat interesată să-l îngrijească pe bătrân, dar care nu a făcut-o în realitate. Niculina Munteanu nu are nimic împotrivă ca Reta Dura să aibă grijă de bătrân, numai că are motive serioase să creadă că altele sunt interesele acesteia, pentru că, spune ea, lipsesc tot mai multe lucruri din casă și, în ciuda faptului că bătrânul are o pensie bună, facturile sunt neplătite, omul a rămas fără gaz și în curând va rămâne și fără curent electric.
„Nu vreau ca acest om să moară de foame și să ajungă pe drumuri. Are un apartament vizavi de spital, o pensie destul de bună, și dacă s-ar găsi o persoană care să aibă grijă de el, m-aș bucura. Îl cunosc de mulți ani pentru că vine la biserică și cere de mâncare. Mi-a fost milă de el și întotdeauna l-am ajutat cu ce am putut, cu mâncare, chiar și medicamente, și am dat o mână de ajutor și când am aflat că cea care i-a fost concubină a murit și a fost abandonată la morgă. Au înmormântat-o vecinii, preotul de la biserica spitalului, și a primit și ajutor de la Primărie. Cu toate că are o pensie bunicică, bătrânelul este neîngrijit, nemâncat, un om al nimănui. După cum se observă, cred că are și demență senilă, pentru că are momente în care nu este coerent. Și eu am fost foarte bolnavă și știu ce înseamnă boala, de aceea l-am ajutat ca un simplu creștin. Bătrânelul trebuie ajutat, deși am înțeles că are un băiat în Arad și un nepot la Huși, dar care nu s-au interesat de ani de zile de el.”, ne-a declarat Niculina Munteanu.
De cealaltă parte, Reta Dura, femeia care și-a manifestat dorința de a fi îngrijitoarea bătrânului în mod legal, spune că a avut grijă de el în ultimele luni și că i-a câștigat încrederea acestuia. De altfel, întrebat de polițistul local cine ar vrea să aibă grijă de el, bătrânul a arătat spre Reta Dura. Aceasta, împreună cu fiica ei, a mers la Primărie, la Direcția de Asistență Socială, pentru a afla cum poate dobândi în mod legal calitatea de însoțitor. Va avea ceva drumuri de făcut, pentru că bătrânul nu are nici un act medical în baza căruia să poată fi întocmit dosarul pentru comisia de expertiză medicală. Dacă medicii vor constata că acesta nu suferă de nicio afecțiune compatibilă cu criteriile medicale în baza cărora acesta să poată primi legal însoțitor, atunci nu va exista decât varianta încheierii unui act notarial.
În ultimă instanță, bătrânul de 88 de ani va decide cine și cum va avea grijă de el, indiferent dacă se va face un act notarial sau nu, atâta vreme cât copiii acestuia nu se vor implica. Se pare, totuși, că locuința este trecută pe numele băiatului.
„M-aș bucura dacă, prin intermediul ziarului dumneavoastră, l-ar putea contacta pe bătrânelul singur și bolnav ori băiatul de la Arad, ori nepotul de la Huși. Dacă această femeie, Reta Dura, va dori cu adevărat să-l îngrijească, o va face. Dacă nu, bătrânul va muri de boală și foame. Omul acesta merită o bătrânețe liniștită, pe cineva care să aibă grijă de el, sau, dacă nu, să fie internat într-un azil, pentru că singur nu se mai poate întreține. Locuința sa este total insalubră, plină de păduchi și de rufe nespălate de luni de zile ale concubinei care a stat în spital înainte de a deceda. Trebuie făcut ceva, suntem oameni!”, a mai adăugat Niculina Munteanu.
Cazul bârlădeanului de 88 de ani care nu-și mai poate purta singur de grijă este, fără îndoială, un caz social și trebuie tratat ca atare. Comunitatea va trebui să se implice, vecinii, dar și Primăria Bârlad, care ar trebui să efectueze o anchetă socială și împreună cu Poliția să încerce să identifice rudele bătrânului. Tot mai desele momente de confuzie pe care acesta le are îl pun în pericol atât pe el cât și pe vecinii săi de bloc, care s-ar putea trezi cu un incendiu sau altă nenorocire.