de Mihaela NICULESCU
Vacanța prelungită de Rusalii a adus la Urgențele de la spitalul din Bârlad peste 800 de pacienți care nu s-au putut adresa medicilor de familie, din cauză că aceștia nu au lucrat. La Compartimentul de Primire a Urgențelor (CPU) au fost zile în care s-au adresat și câte 150 de pacienți, majoritatea covârșitoare fiind cu probleme minore, care nu aveau nicio tangență cu urgența. Din cei 800 de pacienți consultați de medicii de gardă de la CPU doar 200 au necesitat internare.
„De miercuri seară și până duminică, la Compartimentul de Primire a Urgențelor din Spitalul Beldiman au ajuns peste 800 de persoane, cele mai multe cu acutizări ale bolilor cronice. Probabil că au mâncat mai mult și nepotrivit, așa cum se întâmplă în zilele de sărbătoare. Cei mai mulți pacienți au venit cu probleme care nu necesitau tratament de urgență, cu chist seboreic, cangrenă diabetică, stări de greață, etc. Un singur pacient a reprezentat un caz foarte grav, un pacient de 74 de ani care a făcut infarct și s-a prezentat la spital într-o fază foarte gravă. Medicul cardiolog Dumbravă l-a examinat și a recomandat transferul acestuia la o clinică de chirurgie cardiacă. Din păcate elicopterul SMURD nu era disponibil, ambulanța nu a venit la timp și omul a decedat în spital. Nu este sigur că ar fi ajuns la destinație în timp util întrucât starea pacientului era foarte, foarte gravă.”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, reprezentantul spitalului în relația cu mass-media.
Pe parcursul celor cinci zile libere, în spitalul Beldiman s-au efectuat 70 de radiografii, 30 de ecografii și sute de analize medicale de sânge. Pacienții, bârlădeni în special, și-au făcut un obicei de a veni în zilele de sărbătoare la Urgențe cu probleme minore de sănătate, știind că pentru siguranța diagnosticului medicii urgentiști le recomandă anumite investigații, precum analize de sânge și imagistice plătite din bugetul spitalului.
Din cei 800 de pacienți care au fost examinați la urgențe, 200 au fost aduși cu ambulanța, de aici rezultând alte costuri suplimentare cu pacienții, care, de fapt, nu reprezentau urgențe medicale.