Est News

Criza de locuințe de la Bârlad a degenerat! O familie s-a instalat abuziv într-o garsonieră și nu mai vrea să iasă de acolo!

de Mihaela NICULESCU

Biroul de Fond Locativ din cadrul Primăriei Bârlad trebuie să gestioneze, zilele acestea, o situație deosebită, cu care nu s-a mai confruntat până acum. O familie de rromi a intrat abuziv într-o locuință aflată pe strada Grigore Ignat și nu vrea sub nici o formă să o părăsească.

Locuința, în care familia a pătruns pe geam acum câteva zile, a fost cu ceva timp în urmă sediul administrației celor trei module de locuințe construite special pentru locatarii fostului ghetou din zona centrală. Camera a fost inițial repartizată unei alte familii dar, întrucât bărbatul a fost condamnat la închisoare, familia nu a primit repartiția deoarece titularul nu a putut veni să semneze documentul. Rudele acestuia au aflat că locuința a rămas goală și au hotărât să pătrundă abuziv.

Proaspătul administrator al modulelor de pe strada Grigore Ignat, Petrică Păscălin, s-a arătat destul de zgârcit în declarații, precizând că nici Poliția nici Jandarmeria nu vin în zonă decât în urma unei plângeri făcute la Poliție.

Constantin Cocoloi, șeful Biroului de Fond Locativ, a declarat pentru Est News că încă nu a anunțat Poliția și că încearcă să rezolve situația pe cale amiabilă, în câteva zile, momentan fiind foarte ocupat. Acesta însă a precizat că intrarea într-o locuință socială se face numai în baza unei repartiții, prin hotărâre a Consiliului Local. Ocuparea unei unități locative sociale, se face și în baza unei liste de priorități în care trebuie să figureze solicitanții locuinței sociale. Cu cât data înscrierii în listă este mai veche, cu atât șansele de a obține o astfel de locuință sunt mai mari.

Cazul familiei cu doi copii care s-a repartizat de una singură într-o locuință socială este unul destul de grav. Chiar dacă a făcut-o în disperare de cauză. În situația acesteia se află câteva sute de familii bârlădene, care așteaptă de ani de zile o locuință socială din partea Primăriei. Poate că acest caz s-ar fi putut rezolva mai rapid dacă ar fi existat în Primărie consilierul pe probleme de rromi. Postul a fost însă desființat temporar, urmând ca de luna viitoare să fie scos la concurs. Chiar dacă oficial nu-și recunosc apartenența la etnie, în Bârlad există aproape 4.000 de rromi, cea mai mare comunitate de rromi din județ, iar problemele delicate cu care se confruntă aceștia, pot fi gestionate mai bine de un etnic de-al lor.

Exit mobile version