În timp ce flagelul drogurilor capătă amploare pe zi ce trece în județul Vaslui iar traficanții și consumatorii de substanțe interzise mișună în voie pe străzi, în parcuri publice, în licee, în piețe sau între blocuri, în timp ce ambulanța este chemată cel puțin zilnic pentru a transporta tineri drogați, instituțiile statului menite să se implice serios în combaterea acestui fenomen organizează … discuții.
Am primit pe adresa redacției un comunicat de presă din partea DSP Vaslui, în care suntem informați că această campanie nu e una oarecare, ci că este ”o investiție efectivă în bunăstarea copiilor și tinerilor, a familiilor și a comunităților din care fac parte aceștia”.
Wow! Noi credeam că ”investiție în bunăstarea” celor care pot cădea pradă drogurilor este ca instituțiile statului să se alăture campaniilor concrete de eradicare a fenomenului, nu de vorbe goale! Să aibă reacție la campaniile de presă de genul celei organizată de ziarul Est News, prin care am prezentat cazuri clare, în care le arătam oamenilor legii cuiburi de drogați, în care indicam exact unde se vând etnobotanice și cine le consumă. Ce bună ”investiție” pentru tineri ar fi fost ca directoarea DSP, Mihaela Vlada, să sară de pe scaun și să se implice, atunci, la timpul potrivit! Nu doar cu ocazia vreunei zile mondiale și nu doar organizând mese rotunde care dau bine la public și la păstrarea funcției.
În marea sa luptă de fix o zi pe an împotriva abuzului și traficului de droguri, șefa DSP s-a pus la punct și cu detalii despre impactul consumului de droguri. Ne-a comunicat chiar și concluziile la care a ajuns: ”Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor și celor dragi, dificultăți enorme și suferință. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relațiile cu persoanele apropiate, deteriorează viața familială și pot ruina oportunitățile copiilor si tinerilor de educație și angajare. Impactul acestora se resimte în comunități, sistemele de justiție penală și în întreaga societate”.
Fulminant! Ni se par cunoscute aceste considerații. Și vouă, dragi cititori? Evident, numai presa de câte ori a ”trăncănit” pe subiectul în cauză.
De asemenea, în spiritul vajnicei lupte anti-drog dusă de DSP, directoarea Mihaela Vlada ne arată ce e de făcut: ”Este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate”.
Noi, umilii ziariști, credeam că este important să acționăm, nu să stăm la taclale și să trimitem comunicate de presă binefăcătoare dosarului personal și lefei de bugetar. Că activitățile ”de informare – educare – conștientizare a populației generale cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive” ar trebui lăsate în grija ONG-urilor. Și că instituțiile statului, plătite generos de contribuabili, cum ar fi DSP, să desfășoare acțiuni cu rezultate vizibile. De mese rotunde, fluturași și pliante suntem sătui! (Simona MIHĂILĂ)